Vermoeidheid bij kanker

Vermoeidheid bij kanker

Kankergerelateerde vermoeidheid. Meer dan 800.000 mensen hebben in de afgelopen twintig jaar een diagnose kanker gehad, dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. Daaruit blijkt ook dat steeds meer mensen langer leven na de diagnose kanker. Helaas ervaren mensen vaak tot lange tijd na de behandeling nog klachten. Eén daarvan is vermoeidheid.

Moe

Eén van die klachten is vermoeidheid. Zo’n kwart van de patiënten heeft veel last van vermoeidheid. Dat is bijna twee keer zoveel als in de algemene bevolking. De vermoeidheid neemt over de tijd nauwelijks af. Tien jaar na de diagnose is één op de vijf mensen nog steeds ernstig vermoeid. Kankergerelateerde vermoeidheid is een overweldigend en aanhoudend gevoel van uitputting dat niet verdwijnt met rust. Het is anders dan normale vermoeidheid, je kan het niet koppelen aan een uitgevoerde fysieke of mentale activiteit.

Oorzaken van vermoeidheid:

Deze vermoeidheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

  • De kanker zelf: Kankercellen verbruiken veel energie en kunnen de normale functies van je lichaam verstoren.
  • Behandelingen: Chemotherapie, radiotherapie en operaties kunnen leiden tot vermoeidheid, spierzwakte en andere lichamelijke problemen.
  • Emotionele stress: De diagnose kanker en de bijbehorende onzekerheid kunnen emotionele uitputting veroorzaken.


Wat kan fysiotherapie betekenen? 

Een oncologisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met kanker. Zij kunnen je op een aantal vlakken helpen:

  • Educatie: Je helpen begrijpen wat kankergerelateerde vermoeidheid is en hoe het tot stand komt.
  • Je conditie verbeteren: Door middel van aangepaste oefeningen kun je je spierkracht en uithoudingsvermogen vergroten, waardoor je meer energie krijgt voor dagelijkse activiteiten.
  • Leren omgaan met vermoeidheid: Een fysiotherapeut kan je strategieën leren om je energie beter te verdelen en omgaan met momenten van vermoeidheid.
  • Je psychische welzijn verbeteren: Bewegen heeft een positieve invloed op je stemming en kan helpen om stress te verminderen.
  • Je balans en coördinatie verbeteren: Dit kan het risico op vallen verminderen en je zelfvertrouwen vergroten.
  • Samenwerking met andere zorgverleners: Onze fysiotherapeuten werken onder andere nauw samen met ergotherapeuten. Zij kunnen je ondersteunen met bijvoorbeeld energieverdeling.


Wanneer naar een fysiotherapeut?

Als je de diagnose hebt gekregen kan je al contact opnemen met de fysiotherapeut. Door preventief aan de slag te gaan kan je de mogelijke bijwerkingen tegengaan of verminderen. Als je last hebt van vermoeidheid als gevolg van kanker, aarzel dan niet om contact op te nemen met je fysiotherapeut of bespreek het met je arts of specialist. Zij kunnen je doorverwijzen naar een oncologisch fysiotherapeut. Je kunt niet vroeg genoeg in het traject beginnen met fysiotherapie. Hoe sneller je begint, hoe sneller je resultaat mag verwachten.

Onthoud goed: Je bent niet alleen. Veel mensen met kanker hebben last van vermoeidheid. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kun je leren omgaan met deze uitdaging en weer meer energie krijgen. Wil je meer weten over fysiotherapie bij kanker? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze praktijk en onze specialisten Mauro en Eveline. Of lees ons blog https://houbenfysiotherapie.nl/fysiotherapie-bij-kanker/ eens!

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.