TENS bij (Poly)neuropathie

TENS bij (Poly)neuropathie

In mijn 20 jarig functioneren als Fysiotherapeut en Acupuncturist ben ik met zeer grote regelmaat mensen tegengekomen met neuropathische pijnklachten. ”Brandende, pijnlijke voeten met af en toe messteken” en een erg pijnlijke, overgevoelige huid óf juist de tegenovergestelde “dove, gevoelloze sensatie in de voeten en onderbenen waarbij het gevoel overheerst op “eierdozen of op watten” te lopen. Bij de laatste groep betreft het mensen die het verschil niet voelen tussen op een koude tegelvloer of op een warme vloerbedekking te staan. Daardoor ontstaat ook een verminderd bewegingsgevoel waardoor de kans op valgevaar wordt vergroot.

Alsof deze sensaties nog niet erg genoeg lijken te zijn is het antwoord vanuit de puur westerse medische invalshoek, het adviseren van zware pijnstillers en antidepressiva (meestal met een gele sticker) die de kans op valgevaar juist alleen maar vergroten en niets aan de pijn of vervelende sensatie veranderen. De ironie aan deze niet oplossing is ook nog eens dat één grote oorzakelijke factor van het ontstaan van neuropathische klachten intoxicatie is. Dit betekent niet alleen vervuiling en vergiftiging van ons eigen lichaam, immuunsysteem en zenuwstelsel door alcohol, roken óf drugsmisbruik, máár ook vergiftiging door medicatie!

Zo is onlangs nogmaals duidelijk in het nieuws geweest, dat chronisch gebruik van “maagbeschermers” vitamine B12, magnesium, foliumzuur, vitamine C en calcium aan het lichaam onttrekken en dat op langere termijn de kans op maaginfecties hierdoor alleen maar vergroot wordt! Laat ik u vervolgens vertellen dat vitamine B12 juist datgene is dat ervoor zorgt dat onze myelyneschede (de beschermlaag van onze zenuwen) opgebouwd wordt.

Waarom blijven artsen dan zo hardnekkig medicatie voorschrijven die niets aan de klachten veranderd en alleen maar bijkomstige complicaties doen toenemen? Uiteindelijk zou eenieder antidepressiva nodig hebben, want dat doet bovenstaande situatiebeschrijving de mensen tot wanhoop drijven …
Helaas ben ik er de afgelopen jaren genoeg van tegengekomen in de praktijk … Máár het goede nieuws is dat er ook een niet invasieve behandelvorm is die de maag niet benadeelt, die geen verdere bouwstoffen aan het lichaam onttrekt en die ook geen negatieve invloed op het reactievermogen, alertheid of bewustzijn heeft. Daarnaast zijn de kosten op de lange termijn ook nog eens beduidend lager dan met chronische pijnstillers én maagbeschermers.

In 2011 kwam ik per toeval in contact met TENS. TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een methode die vooral ook wordt ingezet voor de behandeling van pijn bij polyneuropathie. Vanaf een TENS-apparaat worden zachte elektrische impulsen door de huid gestuurd die de pijn op twee manieren kunnen verlichten. Aan de ene kant kunnen ze de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg blokkeren. Aan de andere kant stimuleren ze de afgifte van lichaamseigen stoffen die verantwoordelijk zijn voor pijnverlichting.
Ik ontdekte dat er naast de plakelektroden ook zoiets bestond als een stimulatiekous of handschoen, die de stroommassage over alle zenuwuiteinden in de handen en voeten kon verdelen, waardoor de “in slaap gesukkelde” zenuwuiteinden weer geactiveerd kunnen worden. Hier is juist de winst te behalen door inactieve zenuwvezels weer te prikkelen en te activeren.

Ik ben me toen gaan verdiepen in TENS bij poloneuropathie en kon de nodige wetenschappelijke onderzoeken vinden die de meerwaarde van TENS onderbouwen. Maar over de methode met de simulatiekous was nog weinig onderzoek te vinden. Toen ben ik uit pure nieuwsgierigheid naar één van de neurologen in het Zuyderland Medisch Centrum gegaan om deze methode voor te leggen en te vragen of zij er bekend mee waren op neurologie. Dokter van Domburg de betreffende neuroloog gaf aan de methode niet te kennen en hij gaf ook aan dat zij als neurologen gebonden zijn aan een batterij van medicatie. Omdat hij als vakspecialist ook altijd open stond voor verbetering en het zoeken naar effectieve behandelmethodes stelde hij voor om samen een kleinschalig onderzoek te doen bij patiënten met neuropathische klachten. Omdat er vanuit de internisten en de diabetesverpleegkundigen ook heel veel mensen met Diabetische Neuropathie gediagnosticeerd worden hebben we de DAC (diabetes advies centrum) van het Zuyderland MC ook bij het onderzoek betrokken.

In een half jaar tijd hebben we vijfentwintig personen met neuropathische klachten, chronische idiopatische axonale polyneuropathie (CIAP) en diabetische neuropathie zes weken lang met TENS behandeld. De uitkomsten waren:

  1. Een afname van de pijnsensatie.
  2. Een verbeterde functie van de spieren die de voet heffen, waardoor minder kans op valgevaar.
  3. Een toename van de functionele loopafstand op de zes minuten wandeltest.

Daarnaast en dat is misschien nog wel het mooiste resultaat; Een verbetering in kwaliteit van leven door de bovenstaande drie behandelresultaten te samen.

Inmiddels hebben we reeds meer dan 300 patiënten kunnen helpen een betere kwaliteit van leven te kunnen realiseren met behulp van TENS. We hebben binnen Houben Fysiotherapie enkele ervaringsdeskundigen met betrekking tot TENS en TENS bij polyneuropathie. We beginnen meestal met een proefperiode van twee tot zes weken waarbij u het TENS-apparaatje mee naar huis krijgt. Indien u baat heeft bij deze behandeling, kunt u vanuit de basisverzekering de TENS vergoed krijgen en neemt u het heft in handen zonder van zware medicatie afhankelijk te zijn. Voor de uiteindelijke aanvraag van de TENS hebben we dan wel een aanvraag van een “pijngerelateerde” specialist nodig om in aanmerking te komen voor de vergoeding.

Op het moment dat u een aangename afname van de klachten ervaart en functioneel meer mogelijkheden in belastbaarheid gaat ervaren, is de mogelijkheid om middels functionele oefentherapie de belastbaarheid verder op te bouwen. Ter ondersteuning van het immuunsysteem en het helpen met afvoeren van afvalstoffen (toxines) hebben we ook nog de mogelijkheid om acupunctuur toe te passen en u te adviseren met betrekking tot voedingssupplementen vanuit de orthomoleculaire geneeskunde.

In deze blog beperk ik me even tot de mogelijkheden in behandeling en heb ik niet alle oorzakelijke factoren zoals diabetes, stofwisselingsziektes en chemotherapie of bestralingen besproken. Daarvoor verwijs ik u graag naar onze folders TENS bij neuropathie en Acupunctuur bij polyneuropathie en eventueel de volgende link;

https://schwa-medico.nl/waar-heeft-u-pijn/wat-is-polyneuropathie

Bent u letterlijk uitgedokterd met uw neuropathische (pijn)klacht en krijgt u er bijna een maagzweer van? Heeft u verder nog vragen? Twijfel dan niet en informeer bij een van onze collega’s naar de mogelijkheden.

Warme groet,

Ian Wimmer

Fysiotherapeut / Neurorevalidatie / dryneedlingtherapeut / Acupuncturist
Houben Fysiotherapie

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.