Sportmassage

Sportmassage

Bij Houben fysiotherapie en personal training zijn niet alleen fysiotherapeuten en trainers aan het werk. Ook sportmasseurs maken deel uit van ons netwerk. Maar wat doet een sportmasseur precies? Dat leest u in dit blog.

Wat is sportmassage?

Sportmassage is een massagevorm waarbij door middel van massagetechnieken de lichamelijke conditie kan worden bevorderd en/of de nadelige gevolgen van sporten kunnen worden verzacht. De verschillende massagetechnieken zorgen voor prikkels in het lichaam. Deze prikkels brengen op hun beurt verschillende reacties teweeg. Deze reacties kunnen een stimulerende werking of een ontspannende werking hebben.

Wat zijn de mogelijke effecten van sportmassage?

Een sportmassage kan zorgen voor minder pijnlijke spieren, minder vermoeidheid en een betere doorbloeding. Ook kan een sportmasseur verklevingen (‘een stijf gevoel’) in het lichaam losmaken. Daarnaast kan een massage ook de spieren stimuleren, dit kan bijvoorbeeld handig zijn vóór een lichamelijke inspanning.

Onze sportmasseurs zullen aan de hand van uw informatie en een observatie van het lichaam, de juiste technieken kiezen om u zo goed mogelijk te helpen.

Bij terugkerende klachten zullen zij u, eventueel in samenwerking met de fysiotherapeut of de beweegexpert, tips geven over hoe deze klachten in het vervolg voorkomen kunnen worden.

Maar een sportmassage, dat is toch niet aangenaam? Om verklevingen los te maken zal de masseur op deze punten moeten inwerken. De masseur zal hierbij altijd rekening houden met uw pijngrens. Als vuistregel gebruiken wij dat het ‘aangenaam oncomfortabel’ mag zijn, dat wil zeggen ongeveer een 5 op een schaal van 10.

Wanneer is sportmassage niet geschikt?

Onze massagetherapeuten zullen altijd een aantal vragen stellen om uw lichamelijke conditie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit is belangrijk, omdat er verschillende contra-indicaties zijn voor massage. Denk bijvoorbeeld aan koorts, een infectie of een blessure.

Ook vlak na een grote sportprestatie is een massage niet altijd aan te raden, omdat het lichaam dan zo uitgeput is dat prikkels slecht verwerkt kunnen worden.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.