Revalidatie na een coronabesmetting

Revalidatie na een coronabesmetting

PH-waarde van je lichaam: Ben jij zuur of basisch?

Net als een vijver of een gazon, heeft ook je lichaam een pH-waarde of zuurtegraad. Deze waarde kan zuur of basisch zijn. Voor diverse processen in je lichaam is het van essentieel belang dat de pH-waarde goed is. Dan is je pH-waarde neutraal.

Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. In een westers voedingspatroon worden (te) veel voedingsmiddelen geconsumeerd die het lichaam verzuren. Denk hierbij aan frisdranken, zuivelproducten, suikers en zoetstoffen en ook veel smaakversterkers (E‑nummers).

Meet zelf je zuurtegraad

Er zijn pH-strips te koop (onder andere hier in onze webshop) waarmee je je zuurgraad zelf kunt meten. Het is heel waarschijnlijk dat we met ons westerse voedingspatroon aan de zure kant van de pH-waarde zitten.

De gevolgen van een hoge zuurtegraad

Een lichaam dat te zuur is, wordt vatbaarder voor virussen. Virussen gedijen beter in een zure omgeving. De relatie tussen de pH-waarde en infectie is onder andere aangetoond bij influenza, corona, hepatitis‑C, mond- en klauwzeer en bij dieren nog bij andere virussen.

Als je de pH-waarde van je lichaam verhoogd, wordt je minder vatbaar voor virussen. Bij een hogere pH-waarde werkt het immuunsysteem beter. En als je toch geïnfecteerd raakt, is het ziekteverloop vaak milder. Medicijnen kunnen de pH-waarde verhogen. Een voorbeeld hiervan is natriumcarbonaat. Deze medicatie heeft echter flinke bijwerkingen. Het is daarom beter om de pH-waarde preventief en op natuurlijke wijze te verhogen.

Hoe kun je je zuurtegraad veranderen?

Bij actief ontzuren wordt op natuurlijke wijze de verhouding van natriumcarbonaat in je bloed verhoogd door de verzurende elementen af te voeren. Natriumcarbonaat is lichaamseigen. Het neutraliseert, maakt vrij en voert af. Het is heel ongezond om natriumcarbonaat in pure vorm, onbeschermd of opgelost in vloeistof in te nemen. Maar je kunt dit wel doen door basisch water te drinken (water met basische druppels). Of door gecoate tabletten met natriumcarbonaat in te nemen. Dat zorgt voor opname in de darmen in plaats van een vervelende en onwenselijke reactie met maagzuur.

Basische druppels

Basische druppels bestaan uit een sterk basisch mineraalconcentraat. Bij toevoeging aan drinkwater wordt de pH-waarde ervan verhoogd naar 9,5. Het maagzuur wordt hierdoor tijdelijk in pH verhoogd. En dat zorgt er dan weer voor dat natriumcarbonaat via de maagwand aan het bloed wordt afgegeven.

Ontzurende kruidenthee

De kruidencombinatie in onze thee ontbindt de “zure zouten”. Dit bevordert ook direct de afvoer van zure afvalstoffen.

De PH-teststrips, onze ontzurende kruidenthee en de basische druppels zijn allemaal te koop in onze webshop of af te halen op onze locatie aan de Broeksittarderweg 154 in Sittard. Een totaaloverzicht en onze ontzurende producten vind je door hier te klikken.

Ondersteunende literatuur

1) Variations in pH Sensitivity, Acid Stability, and Fusogenicity of Three Influenza Virus H3 Subtypes; Deirdre A. Costello et al; American Society for Microbiology 10.1128/JVI.01927–14; Epub 2014 Oct 17 https://jvi.asm.org/content/89/1/350

2) The Avian Coronavirus Infectious Bronchitis Virus Undergoes Direct Low-pH-Dependent Fusion Activation during Entry into Host Cells; Victor C. Chu et al; J Virol. 2006 Apr; 80(7): 3180–3188 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1440383/

3) Hepatitis C virus glycoproteins mediate low pH-dependent membrane fusion with liposomes; Lavillette D et al; J Biol Chem. 2006 Feb 17;281(7):3909–17. Epub 2005 Dec 15; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16356932

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.