Oedeemtherapie op afstand

Oedeemtherapie op afstand

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Op al onze locaties beschikken wij over een gespecialiseerd oedeemtherapeut.

Wat is oedeemtherapie?

Voordat er in dit artikel verder wordt ingegaan op de behandeling van oedeem, volgt eerst een korte uitleg over wat oedeem nou eigenlijk is en hoe het kan ontstaan.

Oedeem is vocht dat zich ophoopt in het onderhuids bindweefsel. Deze ophoping van vocht kan ontstaan door een verstoring in de aan- of afvoer van vocht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het verwijderen van lymfeklieren bij kankerpatiënten. Ook het niet meer goed functioneren van de pompfunctie van de bloedvaten kan een oorzaak zijn. Er bestaan verschillende soorten oedeem. De meest voorkomende zijn lymfoedeem, veneusoedeem en lipoedeem. Onze oedeemtherapeuten kunnen de verschillende soorten oedeem diagnosticeren en bepalen wat de beste behandeling is.

Wat zijn de klachten van oedeem?

Klachten die u mogelijk kunt ervaren ten gevolge van oedeem zijn een zwaar en vermoeid gevoel in armen of benen, pijnklachten en/of zichtbare zwelling van armen of benen of een gedeelte daarvan. De behandeling van oedeem kan onder andere bestaan uit lichamelijke beweging, compressietherapie middels zwachtelen en/of steunkousen en manuele lymfedrainage. 

Oedeemtherapie op afstand

Helaas mogen wij op dit moment, vanwege het coronavirus, geen fysieke behandelingen meer uitvoeren. Gelukkig kunt u zelf verschillende oefeningen uitvoeren en technieken toepassen om ervoor te zorgen dat de lymfeafvoer gestimuleerd wordt. Op deze manier houdt u het oedeem de komende periode zo stabiel mogelijk. Onze oedeemtherapeuten kunnen u ook in deze tijd hierin begeleiden. Zij hebben per lichaamsregio oefenprogramma’s en instructievideo’s gemaakt, die voor onze patiënten beschikbaar zijn.

Daarnaast kan er een individueel trainingsprogramma voor thuis gemaakt worden om uw lichamelijke beweging op een verantwoorde manier te optimaliseren. Uiteraard kunnen onze oedeemtherapeuten ook telefonisch, via email of via videogesprekken ondersteuning bieden bij vragen of onduidelijkheden. 

Een digitale afspraak maken is eenvoudig

Heeft u last van het vasthouden van vocht maar bent u nog niet eerder bij één van onze oedeemtherapeuten geweest? Dan kunt u ook bij ons terecht. Via een videogesprek zal een intake worden gedaan. Door een aantal gerichte vragen te stellen en door het uitvoeren van een aantal testen die u zelf kunt uitvoeren, kunnen de oedeemtherapeuten een goed beeld krijgen van het soort dat u heeft. Daarna zijn zij in staat u gericht oefeningen en adviezen mee te geven. Zodra er weer fysieke behandelingen mogen worden uitgevoerd, zal verder worden bekeken of dit ook voor u nodig is en kunnen we u in de praktijk ontvangen. 

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.