Het effect van verzuring

Het effect van verzuring

Lichaamswaarden

Middels onderzoek bestaat de mogelijkheid om allerlei verschillende waarden in het menselijk lichaam te meten. Sommige zijn makkelijker te meten dan andere. Het meten van de bloeddruk of het zuurstofgehalte in het bloed is eenvoudig. Het maken van een MRI- of CT-scan is alweer iets moeilijker. Vreemd genoeg doen we in de basale metingen weinig tot niets met de pH-waarde van het lichaam. Deze waarde is echter van groot belang om diverse uitwisselingsprocessen in het lichaam goed te laten verlopen. Denk hierbij aan de uitwisseling van hormonen en vitaminen, maar ook van voedingsstoffen.

De pH-waarde

Een goede pH-waarde is 7,3. Dan is de waarde van ons interne milieu neutraal. Is de pH-waarde lager dan zeven, dan spreken we van een verzuurd milieu. Is de pH-waarde hoger dan acht, dan spreken we van een basisch milieu.

In onze huidige welvarende maatschappij met bijbehorende leefgewoontes, hebben veel mensen een verzuurd intern milieu en is de pH-waarde (veel) lager dan zeven. Hoe lager de pH-waarde, hoe groter de verzuring van je lichaam is en hoe groter de effecten zijn.

Oorzaken verzuring

Verzuring kent vier grote oorzaken. Deze vier groepen zullen we verder toelichten.

 1. Voeding
 2. Stress
 3. Medicatie
 4. Overtraining / overbelasting

Voeding

Voeding kent producten in het zure spectrum alsook in het basisch spectrum. De basische producten zijn met name groente en fruit zoals tomaten, wortels champignons, sla, courgette en broccoli. De zure voedingsproducten beginnen bij zuivel, vis en eindigen via vlees, brood, granen bij alcoholische producten en sterk zoete producten als frisdrank en energiedrankjes. Met name de producten uit het zuurspectrum vormen het grootste gedeelte van onze huidige voeding. Daarmee verzuren wij dus telkens ons lichaam.

Stress

Stress hebben we nodig. Dit zorgt voor belangrijke processen binnen ons systeem, waardoor we alert blijven. Het is helaas zo dat we tegenwoordig steeds meer permanente stressoren hebben. Stress op het werk, privé, financieel, maar er is ook een overdosis een informatieverweking in de huidige Westerse maatschappij. Nieuwssites, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok en ga zo maar door. We schakelen daardoor niet of te weinig af.  On lichaam verkeert continu in stress.

Medicatie

Ooit heb ik in mijn opleiding fysiotherapie geleerd dat men bij meer dan vier soorten medicijnen niet kan vertellen wat wel en niet werkt of elkaar beïnvloedt. Mensen krijgen door de jaren heen steeds vaker meer medicijnen voorgeschreven. Vaak blijft evaluatie van medicijnen achterwege. Veel medicijnen hebben een verzurende werking op het lichaam. Hierdoor ontstaat wijnsteenzuur en acetylsalicylzuur. Het regelmatig evalueren van je medicatie-inname met je arts of apotheker is daarom zeer aan te bevelen.

Overtraining / overbelasting

Dit kan gerelateerd zijn aan sportieve activiteiten en dan spreekt het onderwerp waarschijnlijk voor zich. Maar overtraining / overbelasting kan ook optreden bij mensen die hun lichaam uitputten en over de grenzen van hun kunnen gaan. Dit kan werk- of privé gerelateerd zijn. Ook door te weinig slaap, slechte voeding of te weinig lichaamsbeweging bestaat de kans op overbelasting. Zorg dus dat je belasting en je belastbaarheid in balans zijn.

Effecten van verzuring op je lichaam

Bij verzurende processen worden onder andere de volgende zuren in je lichaam aangemaakt: melkzuur, urinezuur, vetzuur, looizuur, zwavelzuur, oxaalzuur enz. Bij kleine hoeveelheden van deze stoffen ruimt het lichaam deze zelf op. Daarvoor is wel rust nodig, evenals goede voeding en gedoseerde training.

Door bovengenoemde oorzaken zien we dat het lichaam niet meer de kans krijgt terug in balans te komen. We nuttigen te weinig basische voedingsstoffen om balans te creëren. Bij een langere staat van verzuring van het lichaam, kunnen verschillende aandoeningen ontstaan:

 • ontstekingen van gewrichten
 • psoriasis
 • eczeem
 • fibromyalgie
 • hoge bloeddruk
 • kalknagels
 • blaasontsteking
 • artritis
 • enz.

Meten van pH-waarde

Je pH-waarde bepalen kan middels bloedonderzoek via de huisarts of specialist. Een eenvoudigere en goedkopere methode om een indicatie van je pH-waarde te krijgen, is door gebruik te maken van pH-teststrips. Zo kun je binnen een dag zien wat je gemiddelde pH-waarde is. Afhankelijk van de uitkomst kun je dan stappen ondernemen om deze waarde te verbeteren.

Behandelplan

Naast het verbeteren van je voeding, advies in training en belasting-belastbaarheid, stressreductie en medicatie-evaluatie kun je ook actief gaan ontzuren. Meestal adviseren we mensen om eerst te starten met ontzurende thee, waarna er gestart kan worden met basische druppels en ontzurende suppletie. Dit zorgt voor een actief ontzuringsproces. Binnen enkele weken tot maanden is er een significante verbetering van de pH-waarde waarneembaar. Vaak zien we dan ook een afname van de daarmee gepaard gaande klachten.

Voor meer informatie neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.