Fire Cupping

Fire Cupping

Fire Cupping is naast acupunctuur één van de behandelmethodes die binnen de TCM (Traditional Chinese Medicine) toegepast kunnen worden om de Qi Flow oftewel onze energiestroom te bevorderen.

Evenals acupunctuur is Fire Cupping erop gericht om ons immuunsysteem en daarmee ons zelfhelend vermogen te stimuleren. Dit gebeurt volgens hetzelfde principe als bij de westers bekende “klassieke bindweefselmassage” die ook regelmatig binnen de fysiotherapie en massagetherapie wordt toegepast. Dit principe is gebaseerd op het verminderen van de spanning op de huid die uit drie lagen bestaat. Tussen deze drie buitenste lagen circuleert ons eerste afweersysteem, dat ons tegen externe ziekteverwekkers zoals een koude wind of vrieskou moet beschermen. Vanuit de TCM noemen we deze beschermende energie “Wei Qi”.

Indien we fysieke (chronische) stress ervaren door bijvoorbeeld een langdurig aangehouden verkeerde werk- of slaaphouding of psycho-emotionele stress door gevangen te zitten in een ongezonde relatie thuis of op het werk, dan gaan onze bloedvaten vernauwen en onze huid/bindweefsellagen strakker op elkaar zitten waardoor er weinig ruimte over blijft voor circulatie van onze “Wei Qi. Ons lymfestelsel kan dan moeilijker afvalstoffen afvoeren, waardoor er vervolgens ook weer minder ruimte overblijft om voedingsstoffen naar de huid en de buitenste bindweefsellagen te transporteren. Het gevolg is dat afvalstoffen en zuren zich tussen deze lagen gaan ophopen en pijnlijke triggerpoints gaan vormen. Dit is ook één van de redenen waarom bepaalde tenderpoints bij fibromyalgie gevoeliger kunnen worden en blijven!
Cupping zorgt door een vacuümmassage van de buitenste huidlagen ervoor dat de tussengelegen ruimtes weer optimaal benut kunnen worden voor de afvoer van afvalstoffen én de toevoer van voedingsstoffen.

Mensen geven vaker aan het gevoel te hebben dat ze “te weinig vel hebben” of het gevoel te hebben dat “hun jasje te strak zit”.

Hoe werkt Fire Cupping?

Door een vlam kortdurend in een cuppingglas te houden “verbranden” de zuurstofmoleculen in het glas waardoor er een vacuümeffect op de huid ontstaat met als gevolg dat de huidlagen van elkaar loskomen en de afvalstoffen vrijkomen. Deze worden vervolgens door de lymfebanen afgevoerd.
Voorwaarde hiervoor is dat we dan wel genoeg water of thee drinken om ook daadwerkelijk deze vloeistoffen te kunnen laten circuleren en uit te plassen of zweten.

 1. Cupping wordt over het algemeen als een meer aangename behandeling ervaren dan de klassieke bindweefselmassage, waar de droge huid opgepakt en uitgekneed wordt. Binnen de cupping kennen we drie toepassingen;
 2. Standing cupping, waarbij de cups geplaatst worden en 10 tot 30 minuten blijven staan.
 3. Walking cupping, waarbij er met een massageolie met de cup over de huid bewogen wordt.
  Alternating cupping, waarbij er één cup op en af over de huid geplaatst wordt.

Het verschil tussen Fire Cupping en reguliere Cupping

Daarnaast wordt er nog verschil gemaakt tussen Fire Cupping en gewoon reguliere Cupping. Fire cupping is wat arbeidsintensiever en heeft het extra warmte-element hetgeen de doorbloeding en energiestroom nog net iets meer bevordert. De reguliere cupping komen we regelmatig in de wellness tegen en is iets minder arbeidsintensief. Hierbij wordt vaker middels siliconen of kunststof cups met een vacuümpistool of vacuümpompje behandeld. Het extra vuurelement ontbreekt bij deze methode.

Enkele positieve effecten van Cupping

 • Minder drukpijnlijke tenderpoints bij fibromyalgie
 • Minder druk- en rekpijnlijke myofasciale triggerpoints
 • Bevorderen van het lymfestelsel en daarmee de afvoer van afvalstoffen
 • Het boost ons immuunsysteem
 • Het verbeteren van de doorbloeding van huid en oppervlakkige spieren
 • Het verbetert de beweeglijkheid van onze bindweefsellagen en daarmee de gehele mobiliteit
 • Het vermindert hooikoortsklachten

Mocht er naar aanleiding van dit blog een vuurtje bij u zijn aangewakkerd? Dan zie ik u graag in de praktijk!

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.