Dry needling behandeling

Dry needling behandeling

Wat is dry needling?

Dry needling is een methode die effectief is bij spiergerelateerde klachten. Het is een techniek waarbij er een dunne naald in de spier wordt gebracht, waardoor de spier snel en langdurig zal ontspannen. Dry needling staat letterlijk voor ‘droge naald’, er wordt dus geen vloeistof in het lichaam gespoten.

De naald wordt ingebracht in specifieke punten in de spier, de zogenaamde triggerpoints of spierknopen. Dit is een pijnlijke plek in de spier die zowel lokale drukpijn geeft maar ook uitstralende pijn op andere plekken in het lichaam kan veroorzaken. Daarnaast kan een triggerpoint leiden tot een verminderde spierkracht en/of een bewegingsbeperking. Triggerpoints zijn te herkennen als een ‘verharde knobbel’ in de spier.

Hoe ontstaat een triggerpoint?

Het hebben van een triggerpoint in een spier is vrij normaal, meer dan de helft van de mensen heeft triggerpoints in één of meerdere spieren. De meeste mensen ervaren hier gewoonlijk geen pijnklachten van. Dit zijn dan vaak niet-actieve punten, ook wel latente triggerpoints genoemd.

Verschillende factoren kunnen er echter voor zorgen dat een triggerpoint actief wordt en pijnklachten kan veroorzaken.

Een triggerpoint kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk aan vaak eenzelfde beweging uitvoeren of langdurige een bepaalde houding aannemen. Maar ook een gebrek aan beweging, een acuut trauma zoals een sportletsel, psychologische factoren zoals stress en voetafwijkingen kunnen een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van triggerpoints.

Hoe werkt dry needling?

De behandeling is erop gericht de triggerpoints in de spier uit te schakelen, zodat de pijn die door deze punten veroorzaakt wordt zal verminderen of helemaal zal verdwijnen.

Dit gebeurt door de triggerpoints met de naald aan te prikken. Als het juiste punt aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan, wat als een krampend gevoel ervaren kan worden. Na de verkramping ontspant de spier zich, waardoor de pijn verdwijnt en de functie van de spier verbetert. De spier kan na de behandeling wat stijf en vermoeid aanvoelen, dit is een normale reactie die vaak na een dag vanzelf weer verdwijnt.

De effectiviteit van dry needling

In de meeste gevallen zal er na een aantal behandelingen met dry needling een duidelijke vermindering merkbaar zijn van de pijn en de spanning in de spier. Wel is het zo dat dit effect veel langer aanhoudt als dry needling wordt gecombineerd met oefentherapie en aanpassingen van de houding en leefstijl. Na de behandeling worden er dan ook oefeningen en adviezen meegegeven om de verbetering te kunnen behouden.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.