Oedeem is vocht dat zich ophoopt in het onderhuids bindweefsel. Deze ophoping van vocht kan ontstaan door een verstoring in de aan- of afvoer van vocht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het verwijderen van lymfeklieren bij kankerpatiënten. Ook het niet meer goed functioneren van de pompfunctie van de bloedvaten kan een oorzaak zijn. Er bestaan verschillende soorten oedeem. De meest voorkomende zijn lymfoedeem, veneusoedeem en lipoedeem. Onze oedeemtherapeuten kunnen de verschillende soorten oedeem diagnosticeren en bepalen wat de beste behandeling is.
Wat zijn de klachten van oedeem?
Klachten die u mogelijk kunt ervaren ten gevolge van oedeem zijn een zwaar en vermoeid gevoel in armen of benen, pijnklachten en/of zichtbare zwelling van armen of benen of een gedeelte daarvan. De behandeling van oedeem kan onder andere bestaan uit lichamelijke beweging, compressietherapie middels zwachtelen en/of steunkousen en manuele lymfedrainage.
Steunkousen
In dit blog wordt één en ander verteld over steunkousen (Therapeutische Elastische Kousen, afgekort TEK). Onze oedeemtherapeuten zijn geschoold in het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Kousen geven een compressie van buiten af op het lichaamsdeel dat vocht vasthoudt. Oudere mensen hebben vaak last van dikke benen en/of voeten, zeker bij warm weer. Deze mensen hebben veel baat bij het dragen van steunkousen. Vocht in een arm is een veelvoorkomend probleem na een borstoperatie of amputatie. Hierbij kan een steun (arm)kous ook ondersteuning bieden.
Een steunkous zien wij als aanvulling op oedeemtherapie. Vaak gaat er voor het aanmeten van kousen lymfedrainage vooraf. Ook komt het voor dat patiënten eerst gezwachteld moeten worden alvorens kousen kunnen worden aangemeten. Aanmeten van een kous moet, voor zover dit mogelijk is, op een ‘oedeemvrij’ been of arm gebeuren. Verder worden steunkousen ook veel gebruikt bij spataders en de daarbij horende klachten (zwaar/vermoeid gevoel in de benen, krampen etc.).
Therapeutische elastische kousen bestaan tegenwoordig in vele soorten en maten. De geschoolde therapeuten hebben kennis van de verschillende soorten kousen en welke kous bij welke aandoening of vochtproblematiek past. Het gaat dus niet alleen om het aanmeten van de kous, maar over het complete verhaal van de patiënt. Door een totaalbeeld te krijgen van de situatie van een patiënt, kan de oedeemtherapeut de juiste kous adviseren. Binnen de kousen kennen we de vlakbreikous (met naad en dikker materiaal) en de rondbreikous (zonder naad, dunner materiaal en meest gebruikt). In beide soorten bestaan er nog vele variaties en kleuren. Er zijn tegenwoordig zelfs al kousen ontwikkeld tegen een gevoelige huid. Mensen kunnen deze dan beter verdragen dan de ‘normale’ kousen.
Steunkousen worden alleen aangemeten op verwijzing van een specialist (dit kan ook de huisarts zijn). Vaak heeft de thuiszorg, bij de oudere generatie, hierin een signalerende functie. Onze oedeemtherapeut wordt ingeschakeld om de situatie te beoordelen en vervolgens de kousen aan te meten. Dit kan zowel in de praktijk, maar wanneer mensen slecht te been zijn kan dit ook aan huis gebeuren. Onze therapeuten kunnen rechtstreeks bij de leverancier bestellen en declareren bij de zorgverzekering. Patiënten hebben dus verder geen omkijken naar de vergoeding van de kousen en de kousen worden door onze therapeuten geleverd en samen gepast.