Slaapproblemen oplossen? Lees hier 5 tips!

Slaapproblemen oplossen? Lees hier 5 tips!

Binnenkort gaat de wintertijd weer in; de meeste mensen vinden het heerlijk om een uurtje langer te kunnen slapen. Dat geldt helaas niet voor iedereen. Twintig procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft te maken met slaapproblemen. Deze problemen variëren van moeilijk inslapen en weinig slapen tot vaak of erg vroeg wakker worden. Mensen met slaapproblemen zijn overdag vaak moe, slaperig of prikkelbaar en kunnen zich niet goed concentreren. 

Oorzaken slaapproblemen

Meestal hangen slaapproblemen samen met spanning of zorgen. Bijvoorbeeld over relaties en situaties thuis of op het werk. Die spanningen kunnen onbewust zijn. Door het gepieker is goed ontspannen moeilijk.

Ook lichamelijke klachten kunnen meespelen bij slaapproblemen. Denk hierbij aan pijn, jeuk, benauwdheid, hoesten, vaak moeten plassen, zuurbranden, hartkloppingen, rusteloze benen of kramp. 

Tenslotte zijn er een aantal gewoontes die slaapproblemen kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een verstoring van het dag- en nachtritme door onregelmatige slaaptijden. Ook te vroeg naar bed gaan of te laat opstaan kan slaapproblemen veroorzaken. Het gebruik van cafeïne, alcohol en /of nicotine heeft een ongunstig effect op de slaapkwaliteit, evenals het gebruik van smartphone, tablet of televisie voor het slapen gaan. Inspanning voor het slapen, bijvoorbeeld intensief sporten of ingewikkeld werk doen kan ook een rol spelen bij slaapproblemen.

Slaapproblemen oplossen

Het is verstandig om na te gaan of bepaalde gewoontes de slaapproblemen in stand houden. Mogelijk hebben een paar kleine aanpassingen al een positief effect op de slaapkwaliteit. De volgende tips kunnen helpen om beter te slapen.

1. Voorbereiden op de nachtrust

  • Sporten of inspannen alleen overdag en vroeg in de avond, zodat niet alleen uw geest, maar ook uw lichaam moe is.
  • Twee uur voor het slapen gaan niet meer eten.
  • ’s Avonds geen cafeïne, alcohol of nicotine gebruiken.
  • Een uur voor het slapengaan even ontspannen (met een warm bad of ontspanningsoefeningen).
  • Een uur voor het slapen gaan geen televisie meer kijken en geen smartphone of tablet gebruiken.

2. Slaapkamer

  • Zorg voor comfortabele nachtkleding en een goed bed, matras en kussen.
  • Een slaapkamer moet rustig, donker en goed geventileerd zijn.
  • Gebruik uw slaapkamer alleen om te slapen. Liever geen televisie, computer en smartphone in de slaapkamer.
  • Gebruik oordopjes als u last heeft van omgevingsgeluiden.

3. Tijdstip

  • Probeer in een vast slaapritme te komen. Houd u aan vaste slaaptijden.
  • Sta altijd rond dezelfde tijd op.
  • Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed. Blijf ’s avonds niet onnodig lang op.
  • Houd rekening met het aantal uren slaap dat u wilt slapen om goed te kunnen functioneren. Reken een kwartier inslaaptijd.
  • Lukt het slapen na een kwartier niet? Ga dan wat lezen of luister naar rustige muziek, bij voorkeur in een andere kamer. Sta de volgende dag toch weer op hetzelfde tijdstip op. In het begin bent u misschien moe, maar uiteindelijk komt u in een beter slaapritme.

4. Ontspanningsoefeningen

Om beter te kunnen ontspannen kunt u ademhalings- of ontspanningsoefeningen doen of luisteren naar rustige muziek.

5. Ashwagandha als natuurlijk middel tegen slaapproblemen

Heeft u slaapproblemen omdat u moeilijk kunt ontspannen? Mogelijk dat ashwagandha iets voor u is. Ashwagandha is een oeroud kruid uit de natuurlijke Ayurveda. Dit kruid is de wortel van een plant. En deze plant heet ‘Withania Somnifera’.

Omdat ashwagandha het hormoon cortisol reguleert (cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd), helpt het heel goed tegen slapeloosheid. Een te hoog cortisolniveau kan zorgen voor in- en doorslaapproblemen. Cortisol zorgt er namelijk voor dat je geest bezig blijft en je gedachten dus niet tot rust kunnen komen.

Hoe werkt ashwagandha?

In feite kan een aanwijzing voor de kalmerende werking van de ashwagandha worden gevonden in het tweede deel van zijn wetenschappelijke naam, Withania Somnifera, dat afstamt van het Latijnse woord ‘somnus’ (slapen).

Volgens medische onderzoekers dankt ashwagandha zijn relaxerende eigenschappen aan een groep alkaloïden, namelijk withanolides.

  1. Withania Somnifera werkt als een kalmeringsmiddel op het centrale zenuwstelsel. Het zorgt voor een toestand van rust en ontspanning, waardoor u beter in- en doorslaapt.
  2. Verder kan ashwagandha ook worden gebruikt voor het bestrijden van angst, stress, schildklieraandoeningen, depressies en ontstekingen. Het versterkt het immuunsysteem en helpt het lichaam in balans te blijven in tijden van emotionele en fysieke stress.

Waar kan ik ashwagandha kopen?

Vanwege de krachtige werking van ashwagandha hebben wij ashwagandha vegicaps in het assortiment van onze webshop opgenomen. Voor een betere slaapkwaliteit wordt geadviseerd één vegicap in te nemen bij de maaltijd en één een half uur voor het slapen gaan.

Slaap lekker!

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.