Shockwave therapie bij de fysiotherapeut in Sittard

Shockwave therapie bij de fysiotherapeut in Sittard

Shockwave therapie is een behandelinterventie die de laatste jaren steeds meer wordt toegepast bij chronische (langdurige) spier- en peesklachten. Inmiddels beschikt onze praktijk ruim drie jaar over een shockwave apparaat en hebben we vijf collega’s die zijn opgeleid om deze therapie op de juiste manier toe te passen. 

In dit blog wordt uitgelegd wat shockwave therapie is, hoe het werkt en bij welke klachten het kan worden toegepast. Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een behandelinterventie, waarbij de zelfhelende werking van het lichaam wordt gestimuleerd. Dit gebeurt middels het toedienen van hoogenergetische golven die het apparaat afgeeft.

De fysiotherapeut brengt deze schokgolven met de behandelkop van het apparaat over op de te behandelen plek in het lichaam. Vervolgens verplaatsen deze golven zich door het lichaam naar de locatie van de aandoening. De afgegeven energie wordt via de behandelkop opgenomen in het pijnlijke weefsel. Het lichaam reageert daarop door stoffen vrij te maken die het herstel bevorderen. Tevens wordt de lokale doorbloeding gestimuleerd, hetgeen ook een herstelbevorderend effect heeft.

Wanneer wordt het toegepast?

Shockwave therapie is geschikt voor de behandeling van verschillende soorten klachten. Let wel, het wordt nooit toegepast bij acute klachten. Uitsluitend langdurige klachten (die langer dan drie maanden aanwezig zijn) zijn geïndiceerd voor behandeling met shockwave.

Bij onder andere een tennis- of golferselleboog, hielspoor of langdurige pijn onder de voet, achillespeesklachten, jumpers knee en peesproblematiek rondom de schouder is behandeling met shockwave effectief. Soms worden deze klachten veroorzaakt door kalkafzettingen in de pees. Deze kalkafzettingen worden door shockwave therapie ‘zachter’ gemaakt. Door shockwave te combineren met specifieke oefeningen worden de pezen sterker gemaakt, zodat ook op lange termijn de klachten wegblijven. 

Naast bovengenoemde indicaties is deze behandeling ook effectief bij mediaal tibiaal stress syndroom, trochanter major pijn syndroom, carpaal tunnel syndroom, myofasciale pijn en triggerpoints.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Een behandeling zal nooit enkel en alleen uit shockwave bestaan. Shockwave zal altijd worden gecombineerd met specifieke oefentherapie.

Na gemiddeld vier tot vijf behandelingen is al resultaat van de behandeling merkbaar. Bewegen gaat makkelijker en de pijnklachten verminderen. De resultaten van shockwave zijn wetenschappelijk aangetoond. Een behandeling met shockwave therapie valt onder de reguliere fysiotherapie en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.