Psychosomatisch fysiotherapeut

Psychosomatisch fysiotherapeut


Wat is een psychosomatisch fysiotherapeut? 

“Wat doet nou precies een psychosomatisch fysiotherapeut?” Deze vraag komt vaak bij ons in de praktijk naar voren. Een psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het helpen van patiënten met klachten die gerelateerd zijn aan stress of spanning. Ook behandelt de therapeut patiënten met lichamelijke klachten waarvan de oorzaak niet meteen duidelijk is.


Het verband tussen stress en lichamelijke klachten

Soms is het lastig om te begrijpen waarom ons lichaam op een bepaalde manier reageert. Als we ons gestrest voelen, kan ons lichaam reageren met bijvoorbeeld nekpijn. Klachten kunnen zich ook uiten in vermoeidheid, onbegrepen pijnklachten, duizeligheid, hyperventilatie, spier- en gewrichtspijn of druk op de borst. Maar waarom ons lichaam dat precies doet, is niet altijd meteen duidelijk. Het is een beetje als een puzzel waarvan de stukjes niet allemaal op hun plaats lijken te passen. Dat maakt het soms moeilijk om te begrijpen wat er aan de hand is en hoe we het kunnen oplossen.


De totale aanpak 

Een psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. Ook helpt de therapeut bij het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. De therapeut betrekt niet alleen het lichaam, maar ook de geest en de omgeving van de patiënt bij de behandeling. Dit betekent dat ze samen gaan kijken naar de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten van de klachten. Een psychosomatisch fysiotherapeut probeert te begrijpen hoe de patiënt zich voelt en hoe hun omgeving daar invloed op heeft. Dit omvat ook factoren zoals leef- en werkomstandigheden. Soms kunnen kleine dingen, zoals de manier waarop iemand werkt of slaapt, een grote invloed hebben op hoe ze zich voelen. Daarom is het belangrijk om naar al deze aspecten te kijken bij het vinden van oplossingen voor de klachten. Door aandacht te besteden aan alle aspecten van de klachten en ze stap voor stap aan te pakken, help je niet alleen bij het verminderen van de symptomen, maar ook bij het aanpakken van de oorzaak. 


Behandelmogelijkheden 

Behandelmogelijkheden bij een psychosomatisch fysiotherapeut kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt. Enkele veelvoorkomende benaderingen zijn:

  • Oefentherapie: de therapie wordt aangepast aan de specifieke behoeften/doelen van de patiënt, met aandacht voor de relatie tussen lichaam en geest.
  • Ontspanningstechnieken: de therapeut kan ontspanningstechnieken aanleren, zoals ademhalingsoefeningen of mindfullness. 
  • Gedragsmatige technieken, denk hierbij aan: het herkennen en aanpakken van negatieve gedrags- of denkpatronen die kunnen bijdragen aan de klachten.
  • Stressmanagement: omvat technieken en strategieën om stress te verminderen en het lichaam beter te laten reageren op spanning.
  • Educatie en zelfmanagement, denk hierbij aan: ondersteuning om de klachten beter te kunnen begrijpen en te herkennen. Hierdoor kan de patiënt zelf actief bijdragen aan het herstel en terugval proberen te voorkomen. 
  • Lifestyle-advies: de therapeut kan advies geven over gezonde leefgewoonten, waaronder slaaphygiëne, voeding en lichaamsbeweging. 


Hierboven zijn maar enkele voorbeelden van behandelmogelijkheden. Behandelingen bij een psychosomatisch fysiotherapeut zijn divers en afgestemd omdat elke patiënt uniek is en verschillende doelen, klachten en omstandigheden heeft. 


Hulp en advies bij Houben fysiotherapie 

Herken je jezelf in bovenstaande tekst of heb je vragen?

Ike is momenteel in opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut. Ze volgt de masterstudie aan Avans+ in Breda. Aarzel niet om een afspraak in te plannen bij Ike op de Broeksittarderweg! Ike is beschikbaar voor een afspraak op maandag, dinsdagochtend, donderdagmiddag en vrijdag. 

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.