Opleiding tot manueel therapeut

Opleiding tot manueel therapeut

Manuele therapie is een specialisatie die gevolgd kan worden door gediplomeerd fysiotherapeuten. De Master of Science (MSc) studie manuele therapie duurt normaliter drie jaar en wordt door verschillende universiteiten in o.a. Nederland en België aangeboden.

Aandachtsgebieden van de manueel therapeut

De manueel therapeut is binnen de fysiotherapie de specialist in het onderzoeken en behandelen van gewricht-gerelateerde klachten, met extra nadruk op de wervelkolom. Enkele voorbeelden van klachten die veelal door de manueel therapeut behandeld worden zijn:

  • Lage rugklachten met of zonder uitstraling naar één of beide benen
  • Nekklachten met of zonder uitstraling naar één of beide armen
  • Verschillende vormen van hoofdpijn en/of duizeligheidsklachten
  • Houdingsgerelateerde klachten
  • Bovenrug- en/of ribklachten
  • Neurogene klachten zoals een nek- en lage rughernia, carpaal- of cubitaal tunnelsyndroom, piriformis syndroom e.d.
  • Tendomyogene klachten zoals tennisellebogen of schouderklachten
  • Specifieke gewrichtsklachten aan schouder, pols, elleboog, heup, knie of enkel

Door de aanvullende opleiding heeft een manueel therapeut extra kennis en kunde met betrekking tot de functie, beperkingen en behandelmogelijkheden van de gewrichten in het lichaam. Dit heeft vooral betrekking op de wervelkolom, vanwege de aanwezigheid van de vele complexe wervelgewrichten en de hoge incidentie van wervelkolomklachten (denk aan nek- en rugpijn). Ook is de manueel therapeut extra opgeleid in het herkennen, onderzoeken en behandelen van zenuwgerelateerde (perifeer neurologische) klachten, hetgeen vaak in combinatie met wervelkolom- en gewrichtsklachten voorkomt.

Diagnostiek en behandeling

De manueel therapeut beschikt over ruime kennis en een groot aantal vaardigheden op het gebied van diagnostiek en behandeling bij deze klachten. De manueel therapeut is daarnaast extra getraind in het screeningsproces, waarbij de manueel therapeut goed in staat is om (ernstige) onderliggende aandoeningen of contra-indicaties uit te sluiten. De meest bekende specifieke behandelvaardigheid van de manueel therapeut is het manipuleren, in de volksmond het ‘kraken’ genoemd (zie blog: ‘Het kraken bij manuele therapie’). De manueel therapeut heeft de kennis, bekwaamheid en bevoegdheid om deze technieken toe te passen wanneer dit geïndiceerd is. Dit gebeurt uiteraard alleen met goedkeuring van de patiënt. Er bestaan altijd alternatieve behandelmethodes wanneer het manipuleren niet geïndiceerd of gewenst is.

Een afspraak maken voor manuele therapie

U heeft geen verwijsbrief van de huisarts nodig om een afspraak te maken voor manuele therapie. Neem contact op met onze praktijk voor vragen of het maken van een afspraak bij een van onze ervaren manueel therapeuten.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.