Nek- en hoofdpijn, ligt het aan mijn hoofdkussen?

Nek- en hoofdpijn, ligt het aan mijn hoofdkussen?

In mijn behandelkamer zie ik met grote regelmaat mensen met nek-, hoofdpijn- en / of kaakklachten. Niet zelden krijg ik de vraag of deze klachten veroorzaakt kunnen worden door een slecht of ongeschikt hoofdkussen.

Mijn wedervraag is dan altijd: ‘Staat u ’s ochtends al op met deze klachten?’

Is het antwoord op deze vraag ‘ja’, dan is het goed mogelijk dat uw hoofdkussen niet de juiste ondersteuning biedt, waardoor uw nek in uw slaap belast wordt en / of niet goed kan herstellen. Met alle gevolgen van dien.

Vervolgens rijst dan de vraag: ‘Wat is een goed hoofdkussen voor mij?’ En dat ligt iets ingewikkelder. Uiteraard is het vinden van een goed hoofdkussen iets heel persoonlijks. Er is echter een aantal richtlijnen waar een geschikt kussen aan moet voldoen. Met name uw slaaphouding is van belang bij de keuze van uw ideale hoofdkussen.

Slaaphouding en hoofdkussen

Het is belangrijk om te weten wat uw favoriete slaaphouding is. Bent u een zij-, rug- of buikslaper?

Buik- en zijslapers ervaren vaker klachten dan rugslapers. Buikslapers draaien hun nek en hoofd opzij, waardoor de nek- en bovenste rugwervels gedraaid zijn. Zijslapers hebben veel druk op schouders en armen. Mensen die op hun rug slapen hebben de minste druk op hun nek- en rugwervels, schouders en armen en hebben over het algemeen de meest ontspannen houding.

Hoofdkussens voor zijslapers

Bent u een zijslaper? Dan behoort u tot de 75% Nederlanders die deze positie verkiest als favoriete slaaphouding. Toch heeft deze slaaphouding enkele nadelen, waardoor een goed hoofdkussen voor een zijslaper essentieel is.

Iedere zijslaper weet dat er altijd één arm is die ongemakkelijk voelt of in de weg ligt. Langs het hoofd, langs het lichaam, erop liggen, allemaal niet heel handig. Als gevolg daarvan kan het gebeuren dat u wakker wordt met een slapende arm, vervelend!

Bij zijslapers is het belangrijk dat het kussen dusdanig ondersteunt dat uw nek- en bovenste ruggenwervels op een horizontale lijn liggen. Daarnaast vult een goed kussen de ruimte tussen uw matras en hoofd op. Dit zorgt voor een goede houding, voldoende ondersteuning en optimale ontspanning.

Onze kussens voor zijslapers zijn beschikbaar in verschillende hardheden. Welke hardheid u nodig heeft is heel persoonlijk. Heeft u de gewoonte een hand of arm onder uw kussen te leggen, dan is de kans groot dat uw kussen te zacht is. Over het algemeen zien we dat zijslapers voor een stevig kussen kiezen.

Klik hier voor het ideale traagschuim kussen voor zijslapers met nek- en / of rugpijn.

Hoofdkussens voor buikslapers

Buikslapers hebben regelmatig last van nek- en rugklachten, omdat de nek en het hoofd volledig naar links of rechts gedraaid worden tijdens het slapen. Om de druk op de wervels zo veel mogelijk te beperken, wordt een dun en zacht kussen aanbevolen voor buikslapers.

Ook is het, zeker voor buikslapers, belangrijk een hygiënisch en goed ventilerend kussen te gebruiken. Kussens met traagschuim hebben een goede ventilatie, waardoor u minder zweet en opstapeling van bacteriën in het kussen wordt vermeden.

Klik hier voor het ideale kussen voor buikslapers. Vanwege de beperkte hoogte van dit kussen is dit ook een perfect hoofdkussen voor kinderen vanaf 10 jaar.

Niet alle buikslapers liggen de hele nacht op hun buik. Vaak wordt een deel van de slaaptijd op de buik gelegen en de rest van de tijd op de zij. Als u veel draait in uw slaap, is het belangrijk een hoofdkussen te gebruiken dat zowel geschikt is voor buik- als voor zijslapers.

Klik hier voor het ideale traagschuim kussen dat geschikt is voor buik- en zijslapers.

Hoofdkussens voor rugslapers

Slaapt u bij voorkeur op uw rug? Zorg er dan voor dat uw nekwervels en rug in een rechte lijn liggen om nekklachten te voorkomen. De meeste rugslapers slapen het best op een steviger traagschuim kussen, dat goed ondersteunt. Over het algemeen geldt hoe groter de kromming van uw bovenrug, hoe hoger het kussen moet zijn.

Klik hier voor het ideale kussen voor rugslapers.

De voordelen van Best Life orthopedische hoofdkussens

  • Een orthopedisch hoofdkussen zorgt voor een neutrale houding van de wervelkolom, waardoor u een goede slaaphouding creëert.
  • Het kussen zorgt voor optimale ontlasting van uw gewrichten en ontspanning van het lichaam. U rust ’s nachts dus beter uit.
  • Door te slapen met een orthopedisch kussen voorkomt u rugklachten, nekklachten en hoofdpijn, waardoor u fit aan de dag begint.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.