Pijn in de kaak
Als een kaakgewricht of kaakspieren niet goed functioneren, kan dat pijnklachten veroorzaken.
Ook een vermoeid gevoel in de kaken of andere ongemakken, zoals het niet goed kunnen openen of sluiten van de mond of problemen met kauwen kunnen het gevolg zijn van het niet goed functioneren van het kaakgewricht of de kaakspieren. Kaakproblemen kunnen zelfs nek- en hoofdpijnklachten veroorzaken.
Kaakfysiotherapeut
De kaakfysiotherapeut of in vaktermen orofaciaal fysiotherapeut, heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van het kaakgewricht en de kaakspieren.
Onderzoek
Tijdens het eerste consult bij de kaakfysiotherapeut zal een uitgebreid vraaggesprek en een onderzoek plaatsvinden. Het onderzoek begint met een inspectie van de mondholte en er zullen diverse metingen gedaan worden. Aan de hand van dit vraaggesprek en de onderzoeksgegevens wordt vastgesteld of de kaakproblemen worden veroorzaakt door het kaakgewricht zelf, de kaakspieren of door een combinatie van beide. Indien nodig kan ook de nek worden meegenomen in het onderzoek.
Als bekend is wat de oorzaak van de kaakproblemen is, wordt een behandelplan besproken en opgestart.
Tandenknarsen of bruxisme
De kaakfysiotherapeut wordt ook vaak ingeschakeld bij tandenknarsen of bruxisme. Het zal niet altijd mogelijk zijn om de oorzaak van tandenknarsen te achterhalen en weg te nemen. De behandeling zal dan gericht worden op de gevolgen van het tandenknarsen, zoals kaakpijn, spierspanning en hoofd- of nekpijn.
Vaak zal de behandeling bestaan uit het creëren van ruimte in het kaakgewricht en het rekken of masseren van de kaakspieren. Hiervoor heeft de kaakfysiotherapeut diverse technieken ter beschikking. Meestal worden er ook huiswerkoefeningen geïnstrueerd.
Vergoeding van de behandeling
Behandelingen kaakfysiotherapie worden vergoed uit de aanvullende verzekering.
Zo nodig hebben wij ook de beschikking over een logopedist die kan ondersteunen in het behandeltraject.