Ongeveer 20% van de Nederlanders heeft hooikoortsklachten. Deze klachten kunnen zeer divers zijn en variëren van een milde neusverkoudheid tot heftige allergische reacties. Vaak beginnen de klachten in het voorjaar door stuifmeel van planten, bomen en grassen. Dit blog gaat over de behandeling van hooikoorts middels hooikoortstape. Leest u met ons mee?
Is hooikoorts een allergie?
Bij mensen met hooikoorts treedt een allergische reactie op door overmatige productie van antistoffen tegen stuifmeel. Dit uit zich in overmatige prikkeling van de slijmvliezen. Symptomen bestaan meestal uit niezen, een loopneus of juist een verstopte neus, maar ook jeukende, rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte. Ook zijn er mensen met vermoeidheidsklachten en koorts. In extreme gevallen kunnen mensen zelfs het hele jaar door klachten hebben.
Hooikoortstape en fysiotherapie
Om misverstanden vooraf te voorkomen, willen we duidelijk stellen dat de behandeling van deze symptomen niet onder het domein van de fysiotherapie valt. Een afspraak voor uitleg en voor het aanbrengen van een hooikoortstape kan dus niet bij uw zorgverzekering worden gedeclareerd.
Door een aantal jaren aan ervaring, kunnen wij stellen dat behandeling met hooikoortstape voor veel mensen een vermindering van symptomen geeft. Bij een deel van deze mensen leidt hooikoortstape zelfs tot minder (of geen) medicatiegebruik.
Ook hebben we de laatste jaren veel positieve resultaten gezien door behandeling met hooikoortstape in combinatie met acupunctuur. Acupunctuur kan er voor zorgen dat de overreactie van het immuunsysteem wordt geremd.
Is de behandeling met hooikoortstape wetenschappelijk onderbouwd?
In een zorglandschap waarin Evidence Based Practice een hoofdrol speelt, dient eerlijkheidshalve gezegd te worden dat de wetenschappelijke onderbouwing van deze behandelmethode ontbreekt. Echter Practice Based Evidence (ervaring) laat zeer goede resultaten zien.
De theorie in een notendop en in lekentaal:
- De hooikoortstape zou kunnen zorgen voor een kalmerende werking op het zenuwstelsel, doordat deze op de reflexzones van de longen wordt geplakt.
- Een tweede theorie is dat de hooikoortstape zou kunnen zorgen voor een spanningsvermindering van de onderhuidse fascielaag, waardoor het bindweefsel aldaar tot rust komt. Dit zou een positieve invloed hebben op het immuunsysteem.
Beide theorieën zijn nog niet onderbouwd door de wetenschap en dienen daarom gezien te worden als hypothesen.
De hooikoortstape
De tape die wij gebruiken is van hoge kwaliteit en is gemaakt van katoen. De tape bevat een hypo-allergene lijmlaag. Tegenwoordig is er op veel plaatsen medical tape oftewel kinesiotape verkrijgbaar, maar wij zien grote kwaliteitsverschillen. Binnen onze praktijk bieden we een kwalitatief hoogwaardige tape tegen een concurrerende prijs. Deze tape mag nat worden en blijft doorgaans vijf tot zeven dagen zitten. Een rolletje tape kunt u bij ons aanschaffen voor €7,50. Dit is meestal meer dan voldoende om een heel seizoen mee te doen. Het aanbrengen van de tape kost vijf euro per keer.
De techniek
De therapeut zal na een korte screening de basisstroken van de hooikoortstape op uw rug aanbrengen. Er kan bij forse klachten eventueel ook een tweede set hooikoortstape op uw borstkas worden geplakt. Belangrijk is dat voor het aanbrengen van de tape de huid vet- en olie vrij is.
Zelden bemerken wij allergische reacties (en zo toch, dan vaak bij zelf gekochte tapes van de goedkopere soorten), maar indien er door de tape roodheid, jeuk, zwelling of blaasjes optreden op of rond de plek van de tape, dan dient deze direct verwijderd te worden.
Tape aanbrengen
Het aanbrengen van de tape is redelijk eenvoudig. Wij doen dit graag voor u, maar middels onze instructievideo kunt u zelf aan de slag.
Hoe vaak moet er worden getaped?
Vaak geeft de eerste keer tapen al direct een positief effect. Door een week later nogmaals een tweede keer te tapen nemen de klachten meestal nog verder af. Afhankelijk van het resultaat van de eerste twee behandelingen kan eventueel afgesproken worden om nog een derde keer te tapen.