Geriatriefysiotherapie

Geriatriefysiotherapie

Geriatriefysiotherapie is een relatief onbekende specialisatie binnen de fysiotherapie. Geriatriefysiotherapeuten werken, net als kinderfysiotherapeuten met een steeds groter wordende doelgroep. Kinderfysiotherapeuten werken met kinderen, geriatriefysioterapeuten met ouderen.

Gespecialiseerd fysiotherapeut

De geriatriefysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van ouderen met hun vaak aanwezige meervoudige, complexe ziektebeelden. Hij heeft extra kennis van en inzicht in de lichamelijke, psychische en emotionele problematiek die kan voorkomen bij de ouder wordende mens. Vaak werkt de geriatriefysiotherapeut met meerdere partijen samen, zoals bijvoorbeeld met ergotherapeuten, logopedisten en thuiszorgorganisaties.

Kennisgebieden

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gedurende een driejarige Masteropleiding gespecialiseerd. Hierbij heeft hij extra kennis en vaardigheden opgedaan op het gebied van:

 • Gerontologie (normale verouderingsprocessen)
 • Trainen met ouderen (welke fysiologische processen spelen een rol bij ouderen in relatie tot training en inspanning)
 • Motorische veranderingen bij reguliere veroudering
 • Motorische veranderingen bij ziekten en aandoeningen
 • Valpreventie en valtraining
 • Neurologische revalidatie (beroerte, parkinson, MS, neuropathie)
 • Osteoporose
 • Sarcopenie
 • Ouderdomsziektebeelden (hart- en vaatproblemen, suikerziekte)
 • Thuisoefenprogramma’s, zoals het OTAGO-programma
 • Transferadvies, al dan niet in samenwerking met de ergotherapeut

Vaak zien we dat ouderen, door allerlei omstandigheden, minder gaan bewegen. Dit heeft verschillende consequenties en leidt bijvoorbeeld tot een afname van spierkracht en conditie, met mogelijk een verminderde zelfredzaamheid tot gevolg.

Doel van de geriatriefysiotherapeut

Het doel van de geriatriefysiotherapeut is om ouderen zo lang en zo veilig mogelijk (zelfstandig) thuis te laten wonen. Om dit doel te bewerkstelligen wordt veelal gewerkt in een multi-disciplinair samenwerkingsverband. Samen worden afspraken gemaakt om de doelen van de cliënt te bereiken.

Samenwerking

Binnen ons geriatrienetwerk werken we nauw samen met de ergotherapie en logopedie van Therapieteam Vitaal. Tevens hebben we goed contact met de geriaters en de gespecialiseerd verpleegkundigen van de afdeling geriatrie van het Zuyderland Medisch Centrum en met alle thuiszorg organisaties in de regio Sittard-Geleen en Beekdaelen. Onze geriatriefysiotherapeuten komen ook voor behandeling in alle zorgcentra in de regio.

Adviserende en coachende functie

Naast het daadwerkelijk fysiek behandelen van cliënten bestaat het werk van de geriatriefysiotherapeut ook vaak uit het adviseren en coachen van familie, mantelzorgers en betrokken zorginstanties.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.