Echografie bij de fysiotherapeut in Sittard

Echografie bij de fysiotherapeut in Sittard

Sinds kort kunt u in onze fysiotherapiepraktijk in Sittard ook terecht voor MSU-echografisch onderzoek. MSU staat voor Musculo Skeletal Ultrasound. Dit betekent dat er middels geluidsgolven (ultrasound) beelden worden gemaakt van musculoskeletale structuren (spieren, pezen, ligamenten, gewrichten met het kraakbeen en slijmbeurzen). 

Hoe werkt een echografie?

De geluidsgolven worden het lichaam ingestuurd en de verschillende weefsels in het lichaam weerkaatsen deze golven, die worden omgezet in beelden. Aan de hand van deze beelden kunnen we verschillende structuren beoordelen en de aanwezigheid van pathologieën opsporen. Naast het beoordelen van de verschillende structuren in het lichaam, kun je middels echografie ook vochtophopingen en kalkafzettingen opsporen.

Echografie in de praktijk

Vóórdat er een echo gemaakt wordt, zal altijd een intakegesprek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden. De fysiotherapeut die de intake en het onderzoek doet kan bepalen of aanvullend onderzoek middels echografie meerwaarde heeft. Soms is een klachtenbeeld voor de fysiotherapeut zo duidelijk, dat een echo daar niks meer aan toevoegt. Het kan ook zijn dat een bepaalde klacht of afwijking niet zichtbaar te maken is middels echografie. Daarnaast is het mogelijk dat de betrouwbaarheid van echografisch onderzoek bij bepaalde afwijkingen te laag is.

Wanneer wordt er een echo gemaakt?

Een echo kan onder andere gemaakt worden bij:

  • Schouderklachten
  • Elleboogklachten
  • Pols- en handklachten
  • Heupklachten
  • Knieklachten
  • Enkel- en voetklachten

In onderstaande tabel staan per lichaamsregio een aantal veel voorkomende indicaties voor echografie weergegeven.

SchouderElleboogPolsHeupKnieEnkel / voet
SlijmbeursontstekingTenniselleboogPeesruptuurSnapping hipPeesruptuurPeesontsteking
PeesrupturenGolfelleboogGewrichtsontstekingGewrichtsontstekingPeesontstekingGewrichtsontsteking
KalkafzettingenSlijmbeursontstekingTrigger fingerSpierscheurenBakerse cysteKalkafzettingen
PeesontstekingenPeesontstekingGanglionLiesbreukZenuwproblematiek Kapsel- bandletsel

Behandeling en nacontrole

Naast het opsporen van afwijkingen en/of pathologieën, kunnen we middels echografie ook beoordelen in hoeverre er al (natuurlijk) herstel is opgetreden. Dit is belangrijk om de meest geschikte behandeling te kunnen bepalen.

Soms zal er na een aantal behandelingen nog eens een echo gemaakt worden om de structuren opnieuw te beoordelen. Als iemand na behandeling volledig klachtenvrij is, is dat natuurlijk niet nodig.

Tot slot

Als laatste willen wij nog graag vermelden dat echografisch onderzoek ongevaarlijk en pijnloos is en dus geen enkel risico met zich meebrengt.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.