De 4 meest voorkomende soorten hoofdpijn

De 4 meest voorkomende soorten hoofdpijn

Hoofdpijn komt voor in veel varianten en combinaties. Sommige vormen van hoofdpijn veroorzaken korte, maar hevige ‘aanvallen’. Andere soorten hoofdpijn sluimeren en kosten constant mentale en/of fysieke energie.

Iedereen kent wel iemand die regelmatig klaagt over migraineklachten. Het gaat dan om hevige hoofdpijn. En de persoon die ‘getroffen’ wordt is vaak nog maar tot weinig in staat. Hoofdpijn en migraine worden vaak door elkaar gehaald. Er is een verschil. En een goede diagnose is belangrijk om de juiste therapie in te zetten. De manueel therapeut is hierin gespecialiseerd.

‘Welke soort hoofdpijn heb ik nu?’

‘Is er een oorzaak voor mijn hoofdpijn, zoals stress, beweging of mijn houding?’

Dit zijn vragen waar mensen met hoofdpijnklachten vaak mee zitten. Ze hopen daar bij ons in de behandelkamer een antwoord op te krijgen. Om de eerste vraag te beantwoorden is het belangrijk om het onderscheid tussen de verschillende soorten hoofdpijn te kennen.

Cervicogene hoofdpijn 

Cervicogene hoofdpijn komt voor bij 0.4 tot 2.5% van de Nederlandse bevolking. Maar bij mensen met chronische hoofdpijn is dit maar liefst 20%! Hoofdpijn wordt cervicogene hoofdpijn genoemd wanneer de oorzaak van de hoofdpijn in de gewrichten van de halswervelkolom zit. De kenmerken zijn:

  1. Provoceerbaar vanuit de nek
  2. Reduceerbaar door houding of beweging met de nek
  3. Vaak (maar niet altijd) bewegingsbeperking met het draaien van het hoofd
  4. Vaak (maar niet altijd) eenzijdig aanwezig met eventueel uitstraling naar de bovenrug of armen

Clusterhoofdpijn 

Clusterhoofdpijn komt bij 0.4% van de bevolking voor. Hoofdpijn mag clusterhoofdpijn genoemd worden wanneer men minstens vijf ‘aanvallen’ per jaar te verduren krijgt. Deze aanvallen duren tussen de 15 minuten en 3 uur en zijn zéér hevig van aard. De hoofdpijn moet hiernaast aan minstens één van onderstaande criteria voldoen:

  1. Traanvorming in het oog
  2. Verstopte neus
  3. Oedeemvorming in het ooglid
  4. Zweten op het voorhoofd en/of gezicht
  5. Vernauwing van een pupil van het oog of een hangend ooglid

Migraine

In Nederland komt deze vorm bij 16% van de bevolking voor. Hoofdpijn wordt migraine genoemd wanneer men minstens vijf ‘aanvallen’ per jaar te verduren krijgt. Deze aanvallen duren tussen de 4 en 3 dagen en zijn in combinatie met lichtgevoeligheid óf gevoeligheid voor geluid óf misselijkheid. Bij sommige mensen gaat de misselijkheid gepaard met braken. Daarnaast moet de hoofdpijn voldoen aan minstens twee van de volgende vier criteria:

  1. Eenzijdige hoofdpijn
  2. Pulserend van karakter
  3. Matige tot ernstige intensiteit
  4. De pijn wordt erger door bewegen en zorgt ervoor dat men niet meer wil bewegen

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt het meest voor. Maar liefst 30 tot 78% van de bevolking heeft (soms) last van spanningshoofdpijn. Hoofdpijn mag spanningshoofdpijn genoemd worden wanneer men minstens 10 episodes per jaar te verduren krijgt. Deze episodes duren tussen de 30 minuten en 7 dagen. We spreken over spanningshoofdpijn als de hoofdpijn aan twee van onderstaande criteria voldoet:

  1. Beiderzijdse hoofdpijn
  2. Drukkend gevoel of gevoel van spanning (alsof er een spanband om het hoofd zit)
  3. Milde tot matige intensiteit
  4. De pijn wordt NIET erger moeten door bewegen

Verschillende soorten hoofdpijn

Wist je dat veel mensen een combinatie van verschillende soorten hoofdpijn hebben? Als je bij ons in de praktijk komt vanwege hoofdpijn, brengen we je klachten uitgebreid in kaart. Dit doen we tijdens een gesprek over de kenmerken van je hoofdpijn en een aanvullend fysiek onderzoek. Vaak weten we tijdens de eerste behandeling al waar we aan toe zijn en kunnen we in overleg gaan werken aan de stap voorwaarts.

De behandeling van verschillende soorten hoofdpijn

Bij bijvoorbeeld migraine kan een manueel therapeutische behandeling zorgen voor een duidelijke vermindering van klachten. Ook spanningshoofdpijn kan op verschillende manieren behandeld worden. Denk daarbij aan oefentherapie om spanning te verminderen, maar ook dry-needling en manuele therapie zijn bewezen effectief! Onze tips en adviezen over het omgaan met deze klachten dragen ook bij aan een goed herstel.

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.