Opleiding Fysiotherapie en Ergotherapie

Opleiding Fysiotherapie en Ergotherapie

In deze blog willen we informatie verstrekken over de basis- en vervolgopleidingen die de fysiotherapeuten en ergotherapeuten van Houben Fysiotherapie en Therapieteam Vitaal gevolgd hebben. Daarnaast willen we u informeren over de vervolgopleidingen en nascholingsmogelijkheden voor therapeuten.


Fysiotherapie

De opleiding fysiotherapie is een vierjarige voltijdopleiding in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). De opleiding is onder andere te volgen in Heerlen, Eindhoven, Nijmegen, Amsterdam, Breda, Rotterdam en Utrecht. De opleiding die de meeste fysiotherapeuten van Houben Fysiotherapie hebben gevolgd (Heerlen) bestaat uit 8 periodes van 10 weken klassikaal onderwijs, 4x 10 weken stage, een minor en een afstudeerscriptie.

Tijdens de 8 periodes/blokken in de eerste twee studiejaren komen alle lichaamsregio’s en de meest voorkomende ziektebeelden  aan bod, variërend van knie- of nekklachten tot hartklachten en beroertes. De studenten worden breed opgeleid met een grote variatie aan kennisgebieden en klachtenbeelden. De opleiding bestaat voornamelijk uit een combinatie van theorie- en vaardigheidslessen. Daarnaast zijn er specifieke lesonderdelen zoals communicatie-trainingen, hoorcolleges, snuffelstages,  interdisciplinaire samenwerkingsopdrachten en buitenschoolse profilering. Studenten kunnen in jaar 3 een specifieke minor kiezen gericht op hun interesses. De stageperioden worden ingevuld met klinische stages (ziekenhuis, verzorgingshuis ed.) en stages in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk.  

Naast de reguliere opleiding bestaat er ook de mogelijkheid om een verkort VWO traject te volgen, met extra onderzoeks-gerichte modules. Direct aansluitend kun je dan binnen een jaar je masterdiploma behalen. 


Ergotherapie

De opleiding ergotherapie is ook een vierjarige voltijdopleiding in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). De opleiding is onder andere te volgen in Heerlen, Amsterdam, Nijmegen, Groningen en Rotterdam.  Ook hier hebben de meeste ergotherapeuten van Therapieteam Vitaal de opleiding in Heerlen gevolgd. De opleiding bestaat ook uit 8 blokken van 10 weken, 2x 20 weken stage, een minor en een afstudeerscriptie. Tijdens de opleiding ergotherapie leren de studenten over verschillende problemen bij verschillende doelgroepen, onder andere bij volwassenen, kinderen en ouderen. De lesstof is veelal gericht op het menselijk lichaam, veel voorkomende ziektebeelden, psychologie en (zorg-)technologie. De opleiding bestaat uit verschillende vormen van colleges, projecten en trainingen gericht op verschillende onderdelen uit de ergotherapie. Ook hier bestaat de mogelijkheid om een VWO-traject met aansluitende masteropleiding te volgen. 


Titels en vervolgopleidingen

Na het afronden van de opleiding fysiotherapie of ergotherapie ontvang je de Bachelor of Science (BSc) titel. Je bent als fysiotherapeut en ergotherapeut breed opgeleid en je bent in staat om een breed scala aan klachten te onderzoeken en te behandelen. Vervolgens bestaat er de mogelijkheid om een vervolgstudie te volgen. Dit gaat in veel gevallen om een driejarige Master of Science (MSc) opleiding aan een universitair opleidingsinstituut. Met een masteropleiding volg je een specialisatie in een specifieke richting om zo specialist te worden op dit gebied. In de fysiotherapie bestaan de volgende masterstudies:

  • Manuele therapie
  • Sportfysiotherapie
  • Bekkenfysiotherapie
  • Geriatriefysiotherapie
  • Musculoskeletale echografie
  • Orofaciale fysiotherapie
  • Psychosomatische fysiotherapie
  • Kinderfysiotherapie
  • Oncologiefysiotherapie

 
Binnen de ergotherapie bestaan de volgende masterstudies:

  • Gezondheidswetenschappen
  • Biomedische wetenschappen
  • Pedagogische wetenschappen
  • Sociologie
  • Bewegingswetenschappen
  • Onderwijskunde


Voor zowel fysiotherapeuten als ergotherapeuten bestaan er nog verschillende specifieke masters gericht op onderzoek en wetenschap. Sommige algemenere  masters zijn toegankelijk vanuit verschillende HBO-opleidingen.


Overige cursussen en scholingen

Naast voltijd- en deeltijd masteropleidingen bestaat er nog een zeer groot aanbod aan cursussen en nascholingen voor fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Denk hierbij in het geval van fysiotherapeuten bijvoorbeeld aan handtherapie, shockwave en dry needling, maar ook specifieke cursussen gericht op neurologie, COPD, hartrevalidatie, duizeligheid, bekkenklachten en andere specifieke klachtenbeelden. Ook voor ergotherapeuten bestaat er een uitgebreid aanbod aan cursussen op het gebied van neurologie, pijn, arbeid, ouderen, kinderen, pols-handklachten en GGZ-gerelateerde problemen. 



Kwaliteitsregisters

Binnen de fysiotherapie en ergotherapie bestaan er kwaliteitsregisters waarbij werkervaring en scholingen geregistreerd worden. Voor de fysiotherapie zijn dit onder andere Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en het Centraal Kwaliteitsregister (CKR). Voor ergotherapie is dit het kwaliteitsregister Paramedici. Deze registers staan los van het verplichte BIG-register. Al deze registers werken met een puntensysteem, waarbij de zorgprofessional jaarlijks een minimaal aantal nascholingspunten en werkuren dient te behalen om lid te mogen blijven van dit register. Deze registers waarborgen de kwaliteit en het ‘up-to-date’ blijven van de kennis en vaardigheden van de therapeuten. Alle therapeuten van Houben Fysiotherapie en Therapieteam Vitaal zijn aangesloten bij deze registers en voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen binnen de fysiotherapie en ergotherapie.  

Bekijk op onze website welke scholingen de therapeuten van Houben Fysiotherapie en Therapieteam Vitaal hebben gevolgd! Wanneer u geïnteresseerd bent in een of meer van de specialisaties van onze therapeuten, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak.

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.