Handtherapie

Handtherapie

Handen, ze zorgen ervoor dat je signalen kunt geven, zoals het wijzen of een duim omhoog. Ook gebruik je je handen voor het vastpakken en gebruiken van materialen, zoals schrijven of een glas vastpakken. Zonder dat je erbij stilstaat zijn je handen essentieel voor je voortbestaan. Je handen gebruiken en combineren mobiliteit, stabiliteit, lichaamsgevoel en kracht in een harmonieuze wijze om je dagelijkse activiteiten gedaan te krijgen. Een eenvoudig maar mooi voorbeeld is het vastgrijpen van een boormachine. Allereerst moeten de strekpezen de pols, hand en vingers strekken om de boormachine te kunnen omvatten, waarna de buigpezen deze laten buigen om de boormachine vast te pakken. Bij het boren zelf moeten strek- en buigpezen tegelijk samenwerken om je pols in de neutrale stand te houden, waarbij ook nog kracht geleverd moet worden vanuit de spieren van je onder- en bovenarm, schouder en zelfs je romp.

Verbijzondering binnen de fysiotherapie

Handtherapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie en ergotherapie. Patiënten kunnen voor handtherapie terecht als ze problemen ervaren die aan de hand, vingers (incl. duim), pols en elleboog kunnen ontstaan.

Je kunt hierbij denken aan verworven klachten zoals artrose of peesontstekingen, maar ook aan traumatische klachten, zoals peesscheuren of botbreuken. Deze kunnen dan nog verder onderverdeeld worden tussen conservatieve handtherapie en pre- en post-operatieve handtherapie.

Indicaties voor handtherapie

Voorbeelden van klachten of aandoeningen die door de handtherapeut onderzocht en behandeld kunnen worden zijn:

  • Buig- en strekpees letsels zoals Morbus Quervain, triggerfinger of peesscheuren, maar ook een tennis- of golfelleboog
  • Handklachten ten gevolge van reumatische klachten
  • Weke delen letsel zoals een skiduim en gewrichtsluxaties
  • Artrose aan de duim, hand en pols
  • Botbreuken van de hand of pols
  • Zenuwletsels zoals carpaal tunnel syndroom
  • Ziekte van dupuytren
  • Peestransposities
  • Dystrofie en oedeem
  • Aangeboren afwijkingen

 

Braces en spalken

Binnen de handtherapie wordt vaak (als onderdeel van de behandeling) gebruik gemaakt van braces en spalken. Sommige braces of spalken kunnen simpelweg aangeschaft worden, andere moeten op maat worden gemaakt. Er bestaat een grote verscheidenheid aan materialen waar deze van gemaakt kunnen worden, zodat ze comfortabel zitten.

Een spalk kan voor ondersteuning en rust zorgen, zoals bij een patiënt met duimartrose.

Ook kan een spalk gebruikt worden om een bepaalde beweging te remmen zoals bij een peesscheur. De pees kan dan genezen zonder dat er te veel rek op komt.

Een brace kan ook gebruikt worden om een beweging juist te verbeteren of te faciliteren, zoals na een botbreuk van een vinger. Hierbij wordt de positie van de brace zodanig ingesteld dat de vinger een bepaalde mate van buiging/strekking verkrijgt en behoudt.

Op onderstaande afbeeldingen zie je hoe dergelijke braces / spalken eruit kunnen zien.

Bij Houben Fysiotherapie verzorg ik de handtherapie als gecertificeerd handtherapeut.

Indien klinisch onderzoek niet voldoende duidelijkheid geeft over het soort probleem, kan als toevoeging echografisch onderzoek worden gedaan. Dit kan ook bij mij in de praktijk.

Mocht je na het lezen van dit blog vragen hebben of een afspraak willen maken, laat mij dit dan weten via thomas@houbenfysiotherapie.nl of neem contact op met de praktijk.

Duim omhoog,

Thomas

  

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.