Claudicatio Intermittens oftewel etalagebenen komt in Nederland bij ongeveer 19% van de bevolking voor, voornamelijk bij 55-plussers. De oorzaak van claudicatio is Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV). Dit is een vernauwing van de vaten in met name de benen, waardoor er minder zuurstof wordt doorgelaten. Vaak levert dit krampen en/of een doof gevoel op tijdens inspanning. Meestal worden klachten ervaren in de kuiten, maar ze kunnen ook optreden in het bovenbeen of de bilregio. Dit is afhankelijk van de ernst en de locatie van de vernauwing(en). Na rust verdwijnt de pijn ook weer.
Slagaderverkalking
Door slagaderverkalking worden de vaatwanden stugger en dikker. Hierdoor treedt er vernauwing op. Deze vernauwingen worden veroorzaakt door een opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol. Het bloed gaat hierdoor trager stromen en er ontstaat een zuurstoftekort in de benen. Normaal is dit een proces dat pas optreedt bij het toenemen van de leeftijd. Echter door een slechte leefstijl (roken, hoog cholesterol door ongezonde voeding en te weinig bewegen en diabetes) versnellen deze processen.
Vaak wordt gedacht dat het een lokaal probleem in de benen is. Niets is helaas minder waar. Slagaderverkalking treedt op in het gehele lichaam. Het is een systeemziekte. Deze verkalking zit dus vaak ook al in de vaten rondom het hart, in de hersenen en in andere vitale organen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose geschiedt door een aantal (kleine) onderzoeken en deels door inspectie (kleur, beharing, temperatuurverschil, nagels, wondjes, pulspalpatie). Bij het vermoeden op etalagebenen wordt de enkel-arm index gemeten. Dit is een bloeddrukbepaling waarbij de verhouding wordt bepaald tussen arm en been. Hiermee wordt de definitieve diagnose gesteld. Eventueel kan nog een aanvullend Doppleronderzoek worden gedaan.
Behandeling etalagebenen
Behandeling bestaat uit een aantal onderdelen zoals medicijngebruik, (indien van toepassing) stoppen met roken, gesuperviseerde looptraining en leefstijlbegeleiding.
Stoppen met roken vergroot de kans op een succesvol traject aanzienlijk. Tevens is dit essentieel om de kwaliteit van de vaatwanden te verbeteren. Roken is uiteraard een onderdeel van de leefstijlaanpassingen. Beweeggedrag en voeding komen in het traject bij de fysiotherapeut ter sprake.
Fysiotherapie bij claudicatio
De gesuperviseerde looptraining is meer dan maar wat lopen op de band. Samen met de client wordt een nulmeting gedaan en een plan gemaakt om de loopafstand uit te breiden en de looptechniek te optimaliseren. De intensiteit is fors en zeker in de beginfase intensief. Naarmate de discipline van de client vordert, neemt de frequentie van de fysiotherapie af. De loopbandtest wordt niet alleen bij de intake afgenomen maar ook gedurende het traject om de vorderingen te meten. Het totale traject fysiotherapie duurt 12 maanden.
Heeft u interesse of wilt u graag meer weten? Neem dan contact op met een van onze ClaudicatioNet-therapeuten, die gespecialiseerd zijn in etalagebenen.
ln.eiparehtoisyfnebuoh@ofni of bel voor een afspraak 046–8881007.
Locatie Sittard: Nicole Smedts en Roy Houben
Locatie Schinveld: Ceriel Gulpen