Het ‘kraken’ bij manuele therapie

Het ‘kraken’ bij manuele therapie

Wat is een manueel therapeut?

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich op universitair niveau verder gespecialiseerd heeft in het onderzoeken en behandelen van patiënten met gewrichtsklachten en de daarbij horende spier- en peesklachten. Vaak betreft het klachten aan de wervelkolom, zoals rug- en nekpijn, maar ook klachten aan alle andere gewrichten behoren tot het aandachtsgebied van de manueel therapeut.

Tijdens de opleiding tot manueel therapeut wordt er onder andere geleerd om doelgerichter te werken bij het afnemen van de anamnese en het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek. Het voordeel hiervan is dat het onderzoek vaak minder belastend is voor de patiënt en dat er met meer zekerheid een fysiotherapeutische diagnose gesteld kan worden.

Ook leert de manueel therapeut een aantal behandeltechnieken om gewrichten beter te laten bewegen. De bekendste daarvan is het manipuleren, in de volksmond ook wel kraken genoemd.

Wat is manipuleren nou eigenlijk?

Manipuleren is een behandeltechniek, waarbij er door middel van een snelle, korte beweging, geprobeerd wordt om de beweeglijkheid van een beperkt of stijf gewricht te verbeteren. Het gaat dan om een snelle duw- of trekbeweging met kleine bewegingsuitslag. Deze beweging gaat vaak gepaard met een knakkend geluid.

Fabels over manipuleren

Er bestaan heel wat fabels en onduidelijkheden over kraken of manipuleren. In dit blog geef ik daar graag enige opheldering over.

Vaak wordt er gedacht dat het de botten zijn die het krakende geluid veroorzaken, dit is echter niet het geval. Maar wat is het dan wel? In het gewricht zit een soort vloeistof die ervoor zorgt dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij een manipulatie wordt het gewricht een klein beetje open getrokken. Door het drukverschil dat er bij deze beweging ontstaat, kunnen er in de gewrichtsvloeistof gasbelletjes vormen die kunnen knappen. Deze knappende gasbelletjes zijn verantwoordelijk voor het knakkende geluid dat te horen is bij een manipulatie. Dit zal echter niet altijd bij iedere manipulatie hoorbaar zijn.

Daarmee komen we meteen bij het volgende fabeltje. Het is namelijk niet zo dat er bij een manipulatie altijd een knak hoorbaar móet zijn. Ook een manipulatie waarbij geen knakkend geluid hoorbaar is, kan een succesvolle manipulatie zijn. Met andere woorden, een knak is niet noodzakelijk voor een goede manipulatie.

Aangezien het knakkende geluid slechts lucht is, is het kraken of manipuleren dus niet gevaarlijk of schadelijk voor je lichaam. Het is aangetoond dat (veelvuldig) manipuleren absoluut geen kwaad kan.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze door hun manueel therapeut zijn ‘rechtgezet’. Dit blijkt echter anatomisch gezien onmogelijk. Bij manipuleren wordt er niks rechtgezet, maar de beweeglijkheid van het behandelde gewricht wordt verbeterd.

Effecten van manipuleren

Vanuit wetenschappelijk onderzoek worden er verschillende effecten toegeschreven aan een manipulatie. Zo verbetert onder andere de beweeglijkheid van een gewricht nadat het gemanipuleerd is. Ook is er een reflexmatige ontspanning van de spieren waarneembaar in het gebied waar de manipulatie heeft plaatsgevonden. Verder heeft een manipulatie een positief effect op de doorbloeding en op de pijn.

Soms kan er een kortdurende toename van klachten worden ervaren na een manipulatie. Dit is een normale reactie, die meestal binnen 24 tot 48 uur vanzelf weer zal verdwijnen.

Tot slot

De manueel therapeut bepaalt op basis van de anamnese en het lichamelijk onderzoek of een manipulatie zinvol zal zijn bij uw klachtenbeeld. Na het bespreken van de onderzoeksbevindingen, zal de manueel therapeut een voorstel doen betreffende het behandelplan. Voordat een manueel therapeut gaat manipuleren, zal uw therapeut altijd eerst toestemming vragen voor een manipulatie. Er zal dus nooit gemanipuleerd worden zonder dat dit vooraf met u overlegd is.

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen over manuele therapie of over manipuleren? Neem dan gerust contact met ons op!

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.