Wat is Runningtherapie en hoe start ik onder begeleiding?

Wat is Runningtherapie en hoe start ik onder begeleiding?

Waarom starten met Runningtherapie?

Runningtherapie is een manier om niet alleen je fysieke conditie te verbeteren maar ook je psychische. Met andere woorden: je kunt er stress, somberheid en andere psychische klachten mee te lijf gaan. Ook vermoeidheid en afname van conditie bij kanker of door de behandeling daarvan kunnen verbeteren door gedoseerd hardlopen.

Wat zegt de wetenschap over Runningtherapie?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig bewegen goed is voor lichaam en geest. De neurobiologische verklaring is dat er bepaalde stoffen in je lichaam worden aangemaakt die een positief effect hebben op je brein. Dit zijn een soort natuurlijke antidepressiva die helpen tegen somberheid en angst. Andere onderzoeken gaan uit van een psychologisch effect. Je leert beter je aandacht te focussen. Doordat je bijvoorbeeld je gestelde doelen haalt vergroot je je lichamelijke fitheid maar ook je zelfvertrouwen.

Met hardlopen kun je letterlijk de stress uit je lichaam lopen. Vaardigheden als focussen, doseren, ontspannen en loslaten maak je je eigen en zijn vervolgens toepasbaar in je dagelijks leven. Runningtherapie is om die reden een effectieve aanvullende behandelmethode voor mensen met:

  • Stemmingsstoornissen
  • Stress en angststoornissen
  • Burn out
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
    Maar het werkt ook preventief, in het zoeken naar een beter balans tussen werk en rust.

“Ik kan helemaal niet lang rennen” wordt vaak gezegd

Misschien is de naam runningtherapie ook wat verwarrend. Het woord ‘running’ roept associaties op met rondetijden en hardloopwedstrijden. Snel hardlopen of in een bepaalde tijd opbouwen naar een afstand is echter niet van belang. Dit betekent dat het hardlopen ook uitgevoerd kan worden op een snel wandeltempo of net iets harder. De focus ligt op rustig en met aandacht lopen, kortom op het proces. Geniet van je omgeving. Loop ontspannen, zonder dat je er hard voor hoeft te werken. Juist het loslaten van het halen van een bepaalde snelheid of afstand kan gezien worden als een onderdeel van runningtherapie. Zo zorg je ervoor dat het hardlopen energie oplevert in plaats van energie kost.

Er zijn oefenschema’s die je kunt gebruiken, maar ook wandelen afwisselen met “joggen” kan al het begin zijn van veel hardloopplezier. Je lichaam geeft zelf aan wanneer je even moet stoppen en wanneer je weer kunt beginnen. Door een aantal keer per week te trainen zie je snel verandering en werk je toe naar je eigen doel.

Runningtherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut, hoe gaat dat in z’n werk?

Wij proberen de begeleiding/ coaching zo veel mogelijk “op maat“ te maken. De intensiteit van de begeleiding bepalen we gezamenlijk en indien wenselijk wordt ook psycholoog of psychotherapeut nauw betrokken bij het proces.

In een intakegesprek bespreken we je lichamelijke conditie, krijg je tips over schoeisel en het voorkomen van blessures. We kijken welke doelen je wilt behalen en maken een schema. In een latere fase kunnen we het schema bijstellen en mogelijke obstakels samen aanpakken. Aan het eind van het traject (meestal ongeveer 10 weken) is het de bedoeling dat je met plezier en zelfvertrouwen, met kennis van je lijf en mogelijkheden, het hardlopen op eigen kracht voortzet.

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.