Mentaal fit: sporten als een natuurlijke antidepressiva

Mentaal fit: sporten als een natuurlijke antidepressiva

Veel mensen associëren sporten met fysieke voordelen zoals calorieën verbranden of algemene fitheid. Hoewel deze lichamelijke voordelen duidelijk zijn, heeft sporten ook een enorme impact op de mentale gezondheid. Verschillende onderzoeken tonen aan dat lichamelijke activiteit zoals krachttraining en hardlopen, je mentale gezondheid enorm kan verbeteren. In sommige gevallen blijkt sporten zelfs effectiever te zijn dan antidepressiva bij het verminderen van depressieve symptomen. Mensen voelen zich vaak na een sportsessie gelukkiger en meer ontspannen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Lichamelijke activiteit stimuleert de aanmaak van verschillende neurotransmitters. Dit zijn chemische stofjes die vrijkomen in je brein tijdens het sporten. Deze stofjes hebben een positieve invloed op je mentale gezondheid. Ze verbeteren je humeur, verminderen stress en geven je een gevoel van geluk. Hier zijn enkele belangrijke neurotransmitters die worden aangemaakt tijdens het sporten:

  • Endorfine: Endorfine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Het zorgt voor een gevoel van euforie en kan pijn verminderen. Dit noemen ze vaak de ‘runner’s high’. Stel je voor dat je een lange afstand aan het hardlopen bent. In het begin kan het zwaar aanvoelen, maar na een tijdje begin je je energieker en gelukkiger te voelen. De pijn en vermoeidheid lijken te verdwijnen. Dit is het moment waarop de endorfines hun werk doen. Je hebt het gevoel dat je langer kunt rennen en je stemming verbetert. Dit gebeurt ook bij krachttraining. In het begin voelt de training zwaar aan, maar na een paar sessies of na de training voel je je sterker en tevredener. Je voelt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal opgepept.
  • Serotonine: Een gezond niveau van serotonine kan je helpen om je gelukkiger en meer ontspannen te voelen. Het helpt je stemming te reguleren en kan angst en stress verminderen. Wanneer je sport, verhoogt je lichaam de productie van serotonine. Dit komt omdat fysieke activiteit de bloedstroom naar je hersenen verhoogt, hetgeen de aanmaak van serotonine stimuleert. Stel je voor dat je een stressvolle dag hebt gehad op het werk. Je besluit een half uur te gaan hardlopen in het park. Tijdens en na het hardlopen merk je dat je je meer ontspannen voelt en dat de stress begint te verdwijnen.
  • Dopamine: Deze neurotransmitter werkt in het beloningssysteem van je brein. Het verhoogt gevoelens van plezier en motivatie, wat kan helpen bij het verminderen van depressieve symptomen. Dopamine helpt ook bij het behalen van doelen. Stel je voor dat je traint en je wilt meer gewicht tillen. Op het moment dat je een nieuw persoonlijk record bereikt, komt er dopamine vrij. Dopamine beloont je voor het behalen van je doel, waardoor je gelukkig en gemotiveerd bent om door te gaan met trainen en nieuwe doelen te stellen.

Naast deze neurotransmitters zijn er ook andere dingen die zorgen voor een mentale boost. Denk bijvoorbeeld aan de sociale voordelen. Veel sporten worden gegeven in groepslessen of teams. Dit biedt mogelijkheden voor sociale interactie. Sociale interactie en steun zijn belangrijk voor je mentale gezondheid. Samen sporten kan gevoelens van eenzaamheid verminderen en biedt een ‘stok achter de deur’.

Kun je zelf een mentale boost gebruiken? Wij kunnen samen naar jouw mentale gezondheid kijken en helpen de juiste stappen te zetten. Naast begeleiding voor mentale gezondheid, bieden wij ook personal training aan, zowel in groepsverband als individueel.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Ike is bereikbaar via e-mail: ik*@ho*****************.nl . Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jou kunnen helpen om zowel fysiek als mentaal sterker te worden!

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.