Waarom is vitamine C‑suppletie waardevol?

Waarom is vitamine C‑suppletie waardevol?

Gezonde en gevarieerde voeding als basis

Officiële instanties, zoals Het Voedingscentrum, blijven volhouden dat de meeste mensen geen voedingssupplementen nodig hebben omdat ze al voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen door gevarieerd te eten. Ook wij zien een gezonde, gevarieerde voeding als de beste basis. Feit is echter dat de gemiddelde Nederlander helemaal niet zo gezond eet.

Uit de laatste Voedselconsumptiepeiling (2010) van het RIVM komt naar voren dat de meeste Nederlanders het advies om dagelijks minstens 200 gram groenten en 2 stuks fruit te eten niet opvolgen. Zo eet nog geen 2% van de kinderen in de leeftijd van 7–13 jaar voldoende groente. Bij volwassenen varieert dat percentage van 3–14, afhankelijk van leeftijd en geslacht. Minstens driekwart van de bevolking eet te weinig fruit. Groente en fruit (rozenbottels, acerolakersen, kiwi’s, paprika, aarbeien, spruitjes, peterselie, broccoli en zwarte bessen) zijn nou juist de belangrijkste bronnen van vitamine C.

Wat zijn liposomale voedingssupplementen? 

In liposomale voedingssupplementen zitten de nutriënten ‘verpakt’ in minuscule vetachtige bolletjes, bestaande uit een dubbele laag fosfolipiden: liposomen. Het inkapselen van zowel hydrofiele als lipofiele nutriënten in liposomen blijkt bijzonder effectief om bepaalde nadelige invloeden van de spijsvertering te omzeilen. De liposomale ‘verpakking’ garandeert een uitstekende opname en zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten sneller en gemakkelijker in de lichaamscellen terecht komen. Celmembranen zijn net als liposomen opgebouwd uit een dubbele laag fosfolipiden. Als liposomen in contact komen met een celmembraan smelt de liposoom samen met de celmembraan en komt de inhoud van de holte vrij in de cel. De nutriënten worden dus beschermd tegen afbraak en oxidatie en de liposoom houdt stand totdat de nutriënten in de cellen en weefsels worden afgegeven. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van supplementen 3 tot 7 keer beter wordt opgenomen.

Wat doet vitamine C?

  • Ondersteunt de werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
  • Helpt bij vermoeidheid.
  • Belangrijk voor kraakbeen, voor behoud van sterke botten en een sterk gebit.
  • Belangrijk voor de huid, helpt bij de collageenvorming.
  • Krachtige antioxidant.

Vitamine C en het immuunsysteem

Vitamine C‑suppletie kan voor een verbetering van het immuunysteem zorgen.

Over de rol van vitamine C bij een verkoudheid bestaat enige onzekerheid. Uit onderzoek komt naar voren dat regelmatige vitamine C‑suppletie in lage doseringen (200 mg/dag of meer) de kans op een verkoudheid niet verkleint, maar wel de duur en ernst van verkoudheidssymptomen vermindert. Bij personen die korte tijd aan extreme fysieke stress worden blootgesteld, zoals marathonlopers en skiërs, halveert regelmatige vitamine C‑suppletie de kans op een verkoudheid.

Wilt u vitamine C liposomaal bestellen?

Ga dan naar: https://winkel.houbenfysiotherapie.nl/product/vitamine-c-liposomaal-100-ml/ 

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.