Hoe kan ik duimartrose voorkomen?

Hoe kan ik duimartrose voorkomen?

Ben je 50-plus en heb je klachten in de duimregio? Lees dan vooral verder!

In een tijd waarin we ons des te meer bewust raken van onze eigen gezondheid, leek het mij een goed idee om vanuit de handtherapie een blik te werpen op een veel voorkomend probleem, dat deels voorkomen kan worden door een simpele truc.

Sinds mijn start van de opleiding tot handtherapeut ben ik het alledaags gebruik van onze handen op een andere manier gaan bekijken. Handelingen die zo alledaags zijn, kunnen door klachten een grote beperking geven op het functioneren.

Duimartrose

Een klacht in de handregio die veel voorkomt, is gewrichtsslijtage van de duim, kortom, duimartrose. Een bekende oorzaak van deze klacht is overbelasting, waarbij het gewricht zoveel belast is, dat het niet meer goed kan herstellen.

De duim bestaat uit drie gewrichten, bij duimartrose is het gewricht dat het dichtst bij de pols gelegen is aangedaan. De kraakbeenlaag van het gewricht is dan versleten waardoor de botuiteinden dichter bij elkaar komen. Dit kan pijn veroorzaken.

Komt het vaak voor?

Duimartrose komt zes keer vaker voor bij vrouwen dan mannen. Een toename is voornamelijk zichtbaar na de menopauze. Naarmate de leeftijd vordert neemt het verschil af. Op 75 jarige leeftijd heeft 40% van alle vrouwen duimartrose en 25% van alle mannen. De aanwezigheid van duimartrose wilt niet zeggen dat iemand daar ook klachten door ervaart.

De duim speelt een belangrijke rol bij vele knijp en grijp handelingen. Verlies van functie van de duim kan tot 50% functieverlies van de hele arm lijden.

Nu komt het…

Kijk even naar het plaatje hierboven. Eén kilogram druk op het topje van je duim en wijsvinger (bv. bij het knijpen in een wasknijper), kan tot wel twaalf kilogram kracht op je duimgewricht geven! De krachten nemen toe met ieder gewricht dichter naar de pols. Een meer krachtige greep kan deze krachten laten toenemen tot gemakkelijk 120 kilogram!

Het knijpen in een wasknijper bij het ophangen van de was of een stukje onkruid uittrekken lijken kleine alledaagse handelingen, maar zoals je ziet spelen hier grote krachten op het gewricht.

Voorkomen is beter dan genezen

Nu we weten dat er grote krachten op het duimgewricht spelen, kun je beter zorgen dat deze krachten zo goed mogelijk verdeeld worden. Daarnaast is het van belang dat deze krachten goed door onze handen en duimspieren gestabiliseerd worden.

Wat is nu het probleem?

Veel mensen met duimartrose gebruiken de duimgewrichten verkeerd! 

De manier van knijpen of grijpen is bepalend voor de mate van kracht die het gewricht ondervindt. Veelal knijpen mensen met duimklachten met een overstrekking van de duimgewrichten. Dit zie je op het plaatje hierboven. Hierbij worden er twee duimgewrichten als het ware op ‘slot’ gezet en komt er een grotere kracht op het duimgewricht waar ook de artrose zit.

Hoe moet ik het dan wel doen?

Op het eerste plaatje is goed zichtbaar dat er een soort van letter ‘O’ wordt gevormd tussen duim en wijsvinger. Op deze manier worden de krachten beter verdeeld over de drie gewrichten. Hierdoor komt er een minder grote kracht op het artrotische duimgewricht zelf. Praktisch; probeer bijvoorbeeld tijdens het schrijven met pen of potlood de letter ‘O’ te vormen tussen je wijsvinger en duim.

Andere oorzaken

Er zijn echter meer factoren bekend waarbij duimartrose kan ontstaan. Als klachten blijven aanhouden is het zinvol een afspraak te maken met een handtherapeut. De handtherapeut kan middels onderzoek achterhalen of er bij jou sprake is van duimartrose, en kan deze klachten ook behandelen.

Ik heb in dit blog een handige truc beschreven die je kan ondersteunen bij duimklachten.Mocht je graag verdere informatie ontvangen of heb je vragen, laat het mij dan weten!

Duim omhoog!

Groetjes, Thomas Canton

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.