Alles wat je moet weten over Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)

Alles wat je moet weten over Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)

Ehlers-Danlos Syndroom (EDS) is een groep aandoeningen die worden gekenmerkt door hypermobiele gewrichten en verminderde weefselsterkte. Deze aandoeningen kunnen ook leiden tot huid die gemakkelijk beschadigt en een verhoogd risico op instabiele bloedvaten. In deze blog bespreken we de verschillende soorten EDS, de symptomen, de behandelingen en de leefstijladviezen.

Symptomen van EDS

De symptomen van EDS kunnen variëren afhankelijk van de specifieke vorm van de aandoening, maar kunnen onder andere hypermobiele gewrichten, huid die gemakkelijk beschadigt, hyper-elasticiteit, en soms ook instabiele bloedvaten omvatten. Bovendien kunnen sommige mensen met EDS ook pijn ervaren en een verhoogde gevoeligheid voor verwondingen hebben.

Soorten EDS

Er zijn verschillende soorten EDS, waaronder klassiek EDS, hypermobiele EDS, vasculair EDS, enz. Elke vorm van EDS heeft unieke symptomen en behandelbehoeften, dus het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een correcte diagnose en behandeling.

Behandelingen van EDS

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor EDS, waaronder fysiotherapie, medische behandeling, chirurgie, oefentherapie, psychologische ondersteuning en leefstijladviezen. Het doel van deze behandelingen is om symptomen te beheren of verminderen en complicaties te beperken. Bijvoorbeeld, fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van spierkracht en flexibiliteit en het verminderen van het risico op verwondingen. Medische behandeling kan pijn en ontsteking verminderen, terwijl chirurgie specifieke problemen kan verhelpen, zoals het verbeteren van de stabiliteit van gewrichten of het repareren van beschadigde weefsels.

Leefstijladviezen bij EDS

Mensen met EDS kunnen ook baat hebben bij aanpassingen aan hun leefstijl. Hieronder staan enkele aanbevelingen:

  • Vermijd overmatige fysieke activiteit: het is belangrijk om de fysieke activiteit te beperken en verwondingen te voorkomen.
  • Zorg voor een optimale slaap: zorg voor een regelmatig slaap-waakritme. Daarnaast speelt bepaalde voeding, slaaphygiëne en verminderen van schermtijd een rol bij de kwaliteit van slaap. Tot slot kan het hebben van een comfortabel matras en kussen helpen bij het verminderen van pijn en ongemak tijdens de slaap.
  • Voer een gezonde leefstijl: een gezonde leefstijl, inclusief een evenwichtig dieet en regelmatige bweging, kan helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het beheren van symptomen.
  • Overleg met een arts of therapeut: het is belangrijk om regelmatig overleg te hebben met een arts om de symptomen en behandelingen te monitoren.

Conclusie

Ehlers-Danlos Syndroom (EDS) is een complexe aandoening die invloed kan hebben op vele aspecten van het leven. Het is belangrijk om een arts of therapeut te raadplegen voor een correcte diagnose en behandeling. Behandelingen kunnen variëren van fysiotherapie en medische behandeling tot leefstijladviezen en aanpassingen aan de leefstijl. Het beheren van EDS is een samenwerking tussen de patiënt, de arts en andere gezondheidswerkers. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Recente artikelen

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.