Wat is chronische pijn en hoe krijg je er grip op?

Wat is chronische pijn en hoe krijg je er grip op?

Pijnklachten kunnen een grote impact hebben op uw leven. Vooral als pijn langer aanhoudt, zoals bij chronische pijn, kan dit grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren en uw kwaliteit van leven.

We spreken van chronische pijn als:

  1. De pijn langer dan drie maanden aanhoudt
  2. Er geen duidelijke medische oorzaak meer aanwezig is
  3. De pijn verspreid over het lichaam voorkomt
  4. De pijn gepaard gaat met chronische vermoeidheid

Voorbeelden van chronische pijn zijn:

  • Fibromyalgie
  • Chronische lage rugklachten
  • Chronische hoofdpijn
  • Whiplash
  • Complex Regionaal Pijn Syndroom (voorheen dystrofie)
  • (Zwangerschapsgerelateerde) bekkenklachten

Wat is chronische pijn?

Normaal gesproken ontstaat pijn wanneer er een beschadiging aan het lichaam optreedt. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Door pijn wordt het lichaam gewaarschuwd voor gevaar. Het lichaam kan daar dan gepast op reageren. We spreken in dit geval over acute pijn.

Bij chronische pijn moet de oorzaak gezocht worden in het pijnverwerkingsmechanisme. Dit is een onderdeel van het zenuwstelsel. Acute pijn heeft een signaalfunctie. Als pijn langer bestaat en het letsel al genezen is, spreekt men van chronische pijn. Als chronische pijn opgevat wordt als signaalfunctie, dan heeft dit consequenties voor het dagelijks leven. De hersenen waar pijngewaarwording afspeelt houden ons voor de gek.

Overgevoeligheid van het zenuwstelsel

Je kunt het vergelijken met een te scherp afgesteld brandalarm. Het zenuwstelsel moet normaal gesproken een pijnsignaal afgeven als er sprake is van schade, zoals een brandalarm afgaat als er sprake is van brand. Als echter het brandalarm om de haverklap afgaat en u heeft al verschillende keren voor niets de brandweer gebeld (naar de dokter geweest) dan moeten we concluderen dat het brandalarm niet goed is afgesteld. Het gaat af zonder dat er brand is. In dit geval registreert uw zenuwstelsel pijn zonder dat er sprake is van schade. Bij chronische pijn is er sprake van een overgevoelig zenuwstelsel.

Overgevoeligheid van het zenuwstelsel heeft tot gevolg dat alleen de pijntune in de hersenen wordt afgespeeld. Belangrijk is om weer het hele orkest te laten spelen. Dat betekent alle spieren en gewrichten weer gaan inschakelen, gaan variëren in houding en beweging, onderzoeken wat je wel kunt doen.

Chronische pijn heeft verschillende ‘lagen’

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Zoals een ui met een kern en een schil erom heen, zo heeft pijn ook verschillende ‘lagen’. Binnenin de ‘pijnervaring’, daaromheen de ‘gedachten en overtuigingen’ over deze pijnervaring, dan ontstaat er lijden aan de pijn met al zijn emoties. Daaromheen kan pijn ‘vermijdingsgedrag’ veroorzaken en uitwerking hebben op sociale contacten, werk etc. De pijn krijgt een steeds grotere impact op je denken, voelen en handelen. Het is belangrijk om de ui te ontleden en in alle lagen verandering aan te brengen.

Pijn begrijpen

Als u begrijpt hoe pijn in het lichaam werkt dan vermindert dit de dreiging en hoeven alle beschermingsmechanismen, zoals het sympathisch zenuwstelsel (vecht en vluchtreacties), het hormoonstelsel (stresshormoon) en het spiersysteem (gespannen spieren), niet zo hard te werken. Waardoor het immuunsysteem en het parasympathisch zenuwstelsel (rust en herstelprocessen) beter hun werk kunnen doen.

Om weer grip te krijgen op uw dagelijks functioneren zult u moeten begrijpen hoe pijn werkt. Ook moet u weten welke onderhoudende factoren bij u een rol spelen. Tenslotte moet u leren hoe u beter met uw pijn kunt omgaan. Dan kunt u, onder begeleiding, uw lichamelijke belastbaarheid gedoseerd opbouwen, om uiteindelijk de grip op uw dagelijks functioneren terug te krijgen.

Wij willen u graag helpen weer grip te krijgen op de pijn en op uw leven!

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.