Informatie en adviezen over nekpijn

Informatie en adviezen over nekpijn

Nekpijn staat wereldwijd in de top vijf van de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat. Circa 70% van de mensen krijgt ooit in hun leven in meer of mindere mate te maken met nekpijn. Nekpijn komt in alle leeftijdscategorieën voor en de man- vrouwverhouding wisselt per leeftijdsgroep. Zo’n 20% van de mensen in Nederland zoekt er op enig moment medische hulp voor, veelal bij de huisarts of fysiotherapeut.

Oorzaken van nekpijn

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben. Er wordt onderscheid gemaakt tussen algemene nekpijn (zonder duidelijke onderliggende oorzaak), werkgerelateerde nekpijn, traumagerelateerde nekpijn en specifieke nekpijn met een duidelijk aanwijsbare (pathologische) oorzaak. Het beloop van nekpijn kan zeer wisselend zijn, waarbij wordt aangenomen dat een duidelijke afname van de nekpijn circa zes weken na het ontstaan als ‘normaal’ wordt gezien.

Nekpijn kan zich op verschillende manieren uiten. Hierbij valt te denken aan eenzijdige of beiderzijdse nekpijn, stijfheid, een gespannen gevoel en/of een beperkte beweeglijkheid van de nek. De pijn kan uitstralen tot in de bovenrug en/of gecombineerd zijn met hoofdpijnklachten. Ook kan nekpijn uitstralen tot in de bovenarm of soms tot in de onderarm-/ handregio. In veruit de meeste gevallen is het niet zinvol om aanvullende beeldvorming (denk aan röntgenfoto’s, MRI-scan e.d.) uit te voeren, aangezien dit vaak geen verklaring geeft voor de nekpijn.

Nekpijn en fysiotherapie

Vanuit wetenschappelijk onderzoek zijn er tal van factoren bekend die kunnen bijdragen aan het ontstaan en het onderhouden van nekpijn. De fysiotherapeut zal tijdens de intake door middel van een vraaggesprek (de screening/ anamnese) en lichamelijk onderzoek proberen om deze factoren in kaart te brengen. De fysiotherapeut screent als eerste op (ernstige) onderliggende oorzaken voor de nekpijn. Wanneer deze uitgesloten zijn zal de therapeut na het lichamelijk onderzoek een fysiotherapeutische diagnose opstellen en de bevindingen met u terugkoppelen. Door middel van verschillende behandelmethoden in combinatie met adviezen en (huiswerk-)oefeningen kan de fysiotherapeut proberen uw klachten zo snel mogelijk te verlichten of te verhelpen. Fysio- en manuele therapie is wetenschappelijk bewezen effectief gebleken bij de aanpak van nekklachten. U kunt bij nekklachten direct een afspraak bij de fysiotherapeut maken, het is niet nodig om hiervoor een verwijzing te vragen bij de huisarts.

Enkele tips bij nekklachten

  • Probeer te blijven bewegen, beweging werkt positief op het herstel van nekklachten.
  • Probeer zaken als stress, angst en onrust zo veel mogelijk te beperken/ voorkomen. Deze factoren hebben vaak een negatieve invloed op het verloop van nekklachten.
  • Probeer door middel van actieve oefeningen de spieren en gewrichten in de nek soepel te houden.

Het is verstandig om op korte termijn contact op te nemen met de huisarts of fysiotherapeut wanneer u last heeft van:

  • Nekpijn na een trauma (denk aan een val of een auto-ongeluk)
  • Ongekende ernstige of plotselinge hoofdpijnklachten
  • Bijkomende symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid, dubbelzien, spraakproblemen, slikproblemen
  • Nekpijn na een (keel)infectie
  • Uitstraling en/of spierzwakte in armen en/of benen
  • Koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies en/of algeheel onwelbevinden
  • Nekpijn bij andere ernstige gezondheidsklachten

Heeft u overige vragen over de fysiotherapeutische behandeling bij nekpijn? Neem contact met ons op of loop even binnen, wij bespreken graag alle gewenste informatie met u door.

CONTACT

Stel je vragen aan Houben Fysiotherapie

Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je een keer langskomen? Vul dan het
onderstaande formulier in en we zullen snel contact met je opnemen.