Op elke straathoek en in elke webwinkel is tegenwoordig een groot scala aan loophulpmiddelen te vinden. Rollators, stokken, looprekjes, noem maar op. Welke variant voor u het meest geschikt is, laat de verpakking meestal niet zien of kan het winkelpersoneel u niet vertellen.
Een goed loophulpmiddel kan ervoor zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen of langere tijd uw zelfredzaamheid kunt waarborgen. Een slecht of verkeerd loophulpmiddel kan valgevaar, houdingsproblemen en zelfs angst veroorzaken.
Loophulpmiddeltraining
Loophulpmiddeltraining is een training die mensen helpt om veilig en efficiënt te lopen met hulpmiddelen zoals een rollator, wandelstok, looprek of krukken. Deze training is bedoeld voor mensen met mobiliteitsproblemen, bijvoorbeeld door ouderdom, een blessure, een neurologische aandoening (zoals Parkinson of een beroerte) of na een operatie.
Tijdens de training leert de deelnemer:
• Het loophulpmiddel correct wordt afgesteld op de juiste hoogte
• De juiste manier om met het hulpmiddel te lopen, zowel binnenshuis als buitenshuis
• Hoe obstakels zoals drempels, trappen en oneffen ondergronden veilig te overbruggen
• Tips om vermoeidheid en overbelasting te voorkomen
Het doel van loophulpmiddeltraining is om: de stabiliteit en het zelfvertrouwen tijdens het lopen te vergroten, het valgevaar te verminderen door juist gebruik van het hulpmiddel, de loophouding verbeteren voor minder belasting op gewrichten. Hierdoor zal de mobiliteit en zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderd worden.
De training wordt gegeven door een fysiotherapeut of ergotherapeut en wij bieden u een onafhankelijk advies. Daarnaast kunnen wij u helpen het hulpmiddel op de juiste manier in te stellen en te gebruiken. Vaak hebben we voldoende aan één tot drie behandelingen.
Voor hulpmiddeltraining kunt u terecht op de locaties Broeksittard, Overhoven en Schinveld.